Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta

2018-04-27
Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta
Autor: Shutterstock Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta
łatwy
20 min
4

Mięso mielone z grilla to ulubione danie Bułgarów. Stąd pochodzi ten przepis na bifteki nadziewane warzywami i serem feta. W pierwszej fazie grillujemy kotlety wypełnione farszem w sakiewkach z folii aluminiowej, a gdy mięso się zetnie, dopiekamy je bezpośrednio na ruszcie. Koniecznie wypróbuj to danie.

Składniki

1 kg mielonego mięsa (wołowego)

1 zielona papryka

1 duży pomidor

2 łyżki śmietany

1 jajko

1 cebula

1 op. sera feta

olej

sól i pieprz

słodka papryka

oregano

koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do mięsa dodać 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy, posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 6 części. Z każdej uformować duży placek grubości ok. 1,5 cm.

Warzywa pokroić w kostkę, ser w paski długości kotletów. Warzywa i ser również podzielić na 6 części, a następnie każdą ułożyć na surowym, płaskim kotlecie. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Każdy kotlet zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu.

Po 10 minutach przekręcić go na drugą stronę, jednocześnie zdejmując folię. Dzięki temu biftek się nie rozpadnie.