Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe

2021-03-29
Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Mielone z cukinią to przepis na zdrowszą wersję kotletów wieprzowych. Można je podać jako samodzielne danie lub wykorzystać do przygotowania kanapek na ciepło. Delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze kotletów zachwyci każdego smakosza. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średnia cukinia lub kabaczek
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić, aby puściła sok.
  • Cukinię wycisnąć w dłoniach i przełożyć do miski.
  • Do miski dodać mielone mięso, kaszę manną, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Z mięsno-warzywnej masy formować kotleciki, które obtaczać w mące. 
  • Kotlety usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z keczupem domowym i ulubionymi sałatkami.