Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mielone z cukinią to przepis na zdrowszą wersję kotletów wieprzowych. Można je podać jako samodzielne danie lub wykorzystać do przygotowania kanapek na ciepło. Delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze kotletów zachwyci każdego smakosza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 średnia cukinia lub kabaczek
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić, aby puściła sok.
- Cukinię wycisnąć w dłoniach i przełożyć do miski.
- Do miski dodać mielone mięso, kaszę manną, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Z mięsno-warzywnej masy formować kotleciki, które obtaczać w mące.
- Kotlety usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z keczupem domowym i ulubionymi sałatkami.