Mielone steki z cebulką - uczta dla zmysłów za grosze!

Mielone steki z cebulką - uczta dla zmysłów za grosze!
Autor: Shutterstock Mielone steki z cebulką to efektowne danie, proste do przygotowania, idealne dla osób na diecie ketogenicznej
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Mielone steki z cebulką to wariacja na temat swojskich mielonych. Te kotleciki nie zawierają jednak bułki, dzięki czemu są bardziej soczyste i odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej.

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ząbek czosnku olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie.
  • Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki.
  • Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron.
  • Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej