Mielone steki z cebulką - uczta dla zmysłów za grosze!

2021-04-14
Anna Śmiałek
Mielone steki z cebulką - uczta dla zmysłów za grosze!
Autor: Shutterstock Mielone steki z cebulką to efektowne danie, proste do przygotowania, idealne dla osób na diecie ketogenicznej
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Mielone steki z cebulką to wariacja na temat swojskich mielonych. Te kotleciki nie zawierają jednak bułki, dzięki czemu są bardziej soczyste i odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej.

Składniki

600 g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

sól

pieprz

szczypta cukru

przyprawa do mięsa mielonego

ząbek czosnku olej do smażenia

3 cebule

2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie.

Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki.

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron.

Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.

Anna Śmiałek