Mielone steki z cebulką - uczta dla zmysłów za grosze!
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Mielone steki z cebulką to wariacja na temat swojskich mielonych. Te kotleciki nie zawierają jednak bułki, dzięki czemu są bardziej soczyste i odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- przyprawa do mięsa mielonego
- ząbek czosnku olej do smażenia
- 3 cebule
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie.
- Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki.
- Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron.
- Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.