Mielone mięso z makaronem w serze - rewelacyjny obiad z makaronu i mielonego mięsa
2020-11-16
łatwy
75 min
4
Mielone mięso z makaronem w serze to niezwykle aromatyczna zapiekanka pachnąca cynamonem i gałką muszkatołową. Znakomity przykład połączenia kuchni włoskiej z amerykańską.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu ziti lub rigatoni
- 0.5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 1 szklanka mielonego parmezanu
- 2 jaja
- 1 i 1/4 filiżanki mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastaw piekarnik na temperaturę 160 st. C. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i uduś na niej obraną i posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej mięso. Smaż wszystko, często mieszając i rozdzielając mięso.
- Kiedy wołowina się zbrązowi, odsącz nadmiar płynów i dodaj do mięsa sos pomidorowy. Chwilę podduś wszystko razem i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
- Teraz do sporego żaroodpornego naczynia przełóż połowę ugotowanego makaronu. Na wierzch połóż podsmażone wcześniej mięso.
- Połowę parmezanu wymieszaj ze szczyptą cynamonu i wyłóż na wierzch wołowiny. Następnie całość przykryj pozostałym makaronem.
- W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Kiedy się rozpuści zdejmij je z ognia i zacznij powoli dolewać do roztrzepanych jajek.
- Powoli mleczno-jajeczną masę wylej na makaron z mięsem. Wszystko posyp resztą sera.
- Wstaw do gorącego piekarnia i piecz przez ok. 30 minut. Kiedy środek będzie już brązowy posyp całość mieloną gałką muszkatołową.
- Zapiekaj dalej prze kolejne 5 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?