Mielone mięso z makaronem w serze - rewelacyjny obiad z makaronu i mielonego mięsa

2020-11-16
Mielone mięso z makaronem w serze
Autor: Shutterstock Mielone mięso z makaronem w serze  najlepiej przygotować z makaronu ziti lub rigatoni.
łatwy
75 min
4

Mielone mięso z makaronem w serze to niezwykle aromatyczna zapiekanka pachnąca cynamonem i gałką muszkatołową. Znakomity przykład połączenia kuchni włoskiej z amerykańską.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu ziti lub rigatoni
  • 0.5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 1 szklanka mielonego parmezanu
  • 2 jaja
  • 1 i 1/4 filiżanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na temperaturę 160 st. C. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i uduś na niej obraną i posiekaną cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej mięso. Smaż wszystko, często mieszając i rozdzielając mięso.
  • Kiedy wołowina się zbrązowi, odsącz nadmiar płynów i dodaj do mięsa sos pomidorowy. Chwilę podduś wszystko razem i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • Teraz do sporego żaroodpornego naczynia przełóż połowę ugotowanego makaronu. Na wierzch połóż podsmażone wcześniej mięso.
  • Połowę parmezanu wymieszaj ze szczyptą cynamonu i wyłóż na wierzch wołowiny. Następnie całość przykryj pozostałym makaronem.
  • W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Kiedy się rozpuści zdejmij je z ognia i zacznij powoli dolewać do roztrzepanych jajek.
  • Powoli mleczno-jajeczną masę wylej na makaron z mięsem. Wszystko posyp resztą sera.
  • Wstaw do gorącego piekarnia i piecz przez ok. 30 minut. Kiedy środek będzie już brązowy posyp całość mieloną gałką muszkatołową.
  • Zapiekaj dalej prze kolejne 5 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?