Mielone bez bułki: łatwy przepis na zdrowe kotlety mielone

Mielone bez bułki
Autor: Shutterstock.com Kotlety mielone to polskie danie narodowe. Można je przygotować bez dodatku bułki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kotlety mielone bez bułki zawierają więcej błonnika, dzięki dodatkowi kaszy. Kasza jęczmienna dobrze reguluje pracę jelit. Do tego kotletów jest po prostu trochę wiecej. Koniecznie wypróbuj ten ekonomiczny, zdrowy i smaczny przepis na mielone! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 1 jajko, rozmącone
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej, wiejskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jęczmienną ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
  • Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, ugotowaną kaszą, usmażonymi warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Z masy formować owalne kotlety.
  • Na patelni: kotlety panierować w mące, nadmiar mąki strzepnąć, smażyć na oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  • Z piekarnika: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie położyć po kawałeczku masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu około 20 minut.
  • Podawać z ogórkiem kiszony oraz ziemniakami z patelni. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź GALERIĘ 15 przepisów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej