Mielone bez bułki: łatwy przepis na zdrowe kotlety mielone
2021-11-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kotlety mielone bez bułki zawierają więcej błonnika, dzięki dodatkowi kaszy. Kasza jęczmienna dobrze reguluje pracę jelit. Do tego kotletów jest po prostu trochę wiecej. Koniecznie wypróbuj ten ekonomiczny, zdrowy i smaczny przepis na mielone!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 1 jajko, rozmącone
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej, wiejskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jęczmienną ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
- Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. Odstawić do ostygnięcia.
- Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, ugotowaną kaszą, usmażonymi warzywami. Przyprawić solą i pieprzem.
- Z masy formować owalne kotlety.
- Na patelni: kotlety panierować w mące, nadmiar mąki strzepnąć, smażyć na oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Z piekarnika: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie położyć po kawałeczku masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu około 20 minut.
- Podawać z ogórkiem kiszony oraz ziemniakami z patelni.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne