Medaliony wieprzowe z żurawiną: danie na wykwitny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Medaliony wieprzowe z dodatkiem żurawiny to doskonały pomysł na świąteczny obiad - wychodzą zazwyczaj doskonale, ale są daniem łatwym w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 ml czerwonego wina
- 2-3 łyżki chrzanu
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 5-7 owoców jałowca, 1 łyżeczka rozmarynu,
- przyprawa Schab pieczony z żurawiną,
- pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki pokroić na plastry, lekko rozgnieść ręką, oprószyć przyprawą Schab pieczony z żurawiną, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz.
- Medaliony podsmażyć, zdjąć z patelni.
- Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czerwone wino, rozmaryn, jałowiec, żurawinę, gotować na małym ogniu kilka minut.
- Pod koniec dodać chrzan, doprawić do smaku.
- Do sosu dodać mięso, gotować razem 2-3 minuty