Maślankowe nóżki kurczaka: łatwy przepis na pieczone udka lub pałki
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Maślankowe nóżki kurczaka to sprytny patent na bardzo soczyste, smaczne i super aromatyczne danie. Zdrowsza wersja pieczonych nóg, udek lub pałek kurczaka. Jeszcze dzisiaj zamarynuj nogi kurczaka w maślance, a jutro upiecz je i zjedz ze smakiem!
Ten przepis to zdrowszy sposób, aby nóżki z kurczaka smakowały pysznie. Nogi kurczak, udka lub same pałki wstępnei marynuję w maślance, czosnku, świeżym rozmarynie, soli i pieprzu. Wystarczy zamarynować mięso drobiowe na 24 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu kurczak zmięknie i będzie nasycony pysznymi smakami!
Pokochasz prostotę przepisu na pieczonego kurczaka w maślance. Bo to tylko 10 minut przygotowania: zrobienie marynaty i polanie nią kurczaka. A potem 24 godziny bezczynności: twój kurczak marynuje się w lodówce. Następnego dnia upiecz kurczaka w 200°C i gotowe!
SKŁADNIKI
- Na pieczyste:
- 4 nogi kurczaka lub 6 udek lub 8 pałek
- Na marynatę maślankową:
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz maślankę, oliwę z oliwek, pokrojony czosnek, posiekany rozmaryn, sól i czarny pieprz w małej misce i dobrze wymieszaj.
- Ułóż nogi kurczaka w dwulitrowej torebce z suwakiem lub w naczyniu z pokrwyką. Polej kurczaka marynatą z maślanki i równomiernie rozprowadź na wszystkich nóżkach kurczaka. Zamknij worek lub naczynie. Marynowanego kurczaka należy przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
- Po marynowaniu kurczaka przez 24 godziny rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym - i polej całą marynatę na wierzchu i wokół kurczaka. Piecz przez około 30-45 minut (w zależności od piekarnika), aż soki z kurczaka będą klarowne, a nogi z kurczaka się zrumienią. W razie potrzeby piecz jeszcze pod grillem lub górną grzałką z termoobiegiem przez około 5-10 minut, aby nogi ładnie się zezłociły.
- Podawaj od razu, użyj sosu, który powstanie.