Maślankowe nóżki kurczaka: łatwy przepis na pieczone udka lub pałki

Maślankowe nóżki kurczaka: łatwy przepis na pieczone udka
Autor: Shutterstock.com Nóżki kurczaka marynowane w maślance i pieczone z czosnkiem i rozmarynem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Maślankowe nóżki kurczaka to sprytny patent na bardzo soczyste, smaczne  i super aromatyczne danie. Zdrowsza wersja pieczonych nóg, udek lub pałek kurczaka. Jeszcze dzisiaj zamarynuj nogi kurczaka w maślance, a jutro upiecz je i zjedz ze smakiem! 

Ten przepis to zdrowszy sposób, aby nóżki z kurczaka smakowały pysznie. Nogi kurczak, udka lub same pałki wstępnei marynuję w maślance, czosnku, świeżym rozmarynie, soli i pieprzu. Wystarczy zamarynować mięso drobiowe na 24 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu kurczak zmięknie i będzie nasycony pysznymi smakami!
Pokochasz prostotę przepisu na pieczonego kurczaka w maślance. Bo to tylko 10 minut przygotowania: zrobienie marynaty i polanie nią kurczaka. A potem 24 godziny bezczynności: twój kurczak marynuje się w lodówce. Następnego dnia upiecz kurczaka w 200°C i gotowe!

SKŁADNIKI

  • Na pieczyste:
  • 4 nogi kurczaka lub 6 udek lub 8 pałek
  • Na marynatę maślankową:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu posiekanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz maślankę, oliwę z oliwek, pokrojony czosnek, posiekany rozmaryn, sól i czarny pieprz w małej misce i dobrze wymieszaj.
  • Ułóż nogi kurczaka w dwulitrowej torebce z suwakiem lub w naczyniu z pokrwyką. Polej kurczaka marynatą z maślanki i równomiernie rozprowadź na wszystkich nóżkach kurczaka. Zamknij worek lub naczynie. Marynowanego kurczaka należy przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
  • Po marynowaniu kurczaka przez 24 godziny rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym - i polej całą marynatę na wierzchu i wokół kurczaka. Piecz przez około 30-45 minut (w zależności od piekarnika), aż soki z kurczaka będą klarowne, a nogi z kurczaka się zrumienią. W razie potrzeby piecz jeszcze pod grillem lub górną grzałką z termoobiegiem przez około 5-10 minut, aby nogi ładnie się zezłociły.
  • Podawaj od razu, użyj sosu, który powstanie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej