Marynata do karkówki na grilla Karola Okrasy. Soczysty i aromatyczny schab karkowy z rusztu

marynata do karkówki Okrasy
Autor: Shutterstock Marynata do karkówki na grilla Karola Okrasy sprawi, że mięso będzie miało pyszny smak.
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Nie ma to ja pyszna i soczysta karkówka z grilla. Według tego przepisu upieczecie na ruszcie doskonały schab karkowy. Jego tajemnicą jest specjalna marynata, której składniki dobrał Karol Okrasa. Dzięki niej mięso nabierze nie tylko obłędnego smaku, ale stanie się miękkie i będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Oto łatwy przepis na marynatę do karkówki na grilla Karola Okrasy.

Marynata Karola Okrasy do karkówki na grilla

Według tego przepisu zamarynowany schab karkowy jest wyjątkowo smakowity i ma przyjemny aromat, który pobudza apetyt. Dzięki marynacie Karola Okrasy mięso jest miękkie, soczyste i kruche. Marynatę robi się z kilku produktów, które na pierwszy rzut oka nie za bardzo do siebie pasują. Jednak w połączeniu tworzą niesamowity dodatek do mięsa, który świetnie podkręca jego smak.

Jak zrobić marynatę do karkówki Karola Okrasy?

Przygotowanie marynaty do grillowanej karkówki jest proste. W miseczce należy wymieszać oliwę z oliwek, wódkę, miód, posiekany czosnek, rozmaryn, jałowiec, sól i pieprz. Plastry schabu karkowego przekłada się do miski i wlewa marynatę. Miskę trzeba przykryć i wstawić do lodówki. Mięso powinno się marynować całą noc. Na drugi dzień karkówka jest gotowa do grillowania.

Przepis na marynatę do karkówki Karola Okrasy

  • To łatwy przepis na marynatę do kotletów z karkówki, które piecze się na grillu.
  • Czas przygotowania marynaty wynosi kilka minut. Trzeba jednak pamiętać, że mięso należy zamarynować dzień wcześniej.
  • Marynatę przyrządza się z łatwo dostępnych produktów. Aby zrobić ją do domu, potrzebna jest oliwa z oliwek, miód, wódka, ząbek czosnku, świeży rozmaryn oraz przyprawy, czyli jałowiec, sól, pieprz czarny i cayenne.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg schabu karkowego
  • marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wódki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 16 g świeżego rozmarynu
  • 6 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na kotlety.
  • Do miseczki przełożyć składniki marynaty. Oliwę z oliwek wymieszać z wódką, miodem, jałowcem, pieprzem cayenne, posiekanym czosnkiem, rozmarynem oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Mięso przełożyć do miski i wlać marynatę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Kotlety z karkówki grillować po 15 minut z każdej strony. Co jakiś czas polewać je pozostałą marynatą.
  • Podawać na gorąco z kolorową sałatką i pieczonymi ziemniakami lub chlebem.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej