Marokański kurczak z oliwkami i pomarańczą. Aromatyczny, pachnący latem obiad w 20 minut

marokański kurczak
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Przepisów na kurczaka nigdy nie jest za mało. Kurczak z oliwkami i pomarańczą smakuje obłędnie. Delikatne mięso drobiowe pysznie łączy się ze słodką pomarańczą i zielonymi oliwkami. To pomysł na szybki, pełen smaków i aromatów obiad dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis na marokańskiego kurczaka z oliwkami i pomarańczą.

Jak zrobić kurczaka z oliwkami i pomarańczą?

Przyrządzenie dania trzeba zacząć od usmażenia kotletów z piersi kurczaka. Następnie smaży się cebulę, a kiedy się zeszkli, wlewa się świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i wodę. Do sosu należy włożyć usmażonego kurczaka, oliwki i plasterki pomarańczy. Danie gotuje się jeszcze kilka chwil.

Przepis na kurczaka z oliwkami i pomarańczą

  • To prosty przepis na smażonego kurczaka. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.
  • Kurczak smażony z pomarańczami to szybki obiad. Potrawę robi się w 20 minut.
  • Do przyrządzenia obiadu potrzebne są składniki proste i niedrogie.
  • Smak sosu zaostrzy świeża lub mielona papryczka chili. Danie zyska słodko-ostry smak.
  • Do kurczaka pasują oliwki zielone i czarne. Sprawdzą się też te nadziewane.
  • Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego. Smak sosu będzie bogatszy.
  • Marokański kurczak pysznie smakuje z ryżem.
  • Danie warto posypać natką pietruszki, świeżą kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 4 cienkie kotlety z piersi kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek, przepołowione
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

  • do podania:
  • ugotowany ryż
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka. Z jednej pomarańczy i połowy drugiej wycisnąć sok. Pozostałą polówkę pokroić w cienkie plasterki.
  • Kotlety z piersi kurczaka doprawić solą i pieprzem z obu stron. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni smażyć cebulę, aż się zeszkli. Wlać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i wodę. Włożyć usmażone kotlety z piersi kurczaka i dodać zielone oliwki oraz plastry pomarańczy. Gotować około 5 minut.
  • Podawać z ryżem i natką pietruszki.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej