Marokański kurczak z oliwkami i pomarańczą. Aromatyczny, pachnący latem obiad w 20 minut
2023-01-31
łatwy
20 min
4
Przepisów na kurczaka nigdy nie jest za mało. Kurczak z oliwkami i pomarańczą smakuje obłędnie. Delikatne mięso drobiowe pysznie łączy się ze słodką pomarańczą i zielonymi oliwkami. To pomysł na szybki, pełen smaków i aromatów obiad dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis na marokańskiego kurczaka z oliwkami i pomarańczą.
Jak zrobić kurczaka z oliwkami i pomarańczą?
Przyrządzenie dania trzeba zacząć od usmażenia kotletów z piersi kurczaka. Następnie smaży się cebulę, a kiedy się zeszkli, wlewa się świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i wodę. Do sosu należy włożyć usmażonego kurczaka, oliwki i plasterki pomarańczy. Danie gotuje się jeszcze kilka chwil.
Przepis na kurczaka z oliwkami i pomarańczą
- To prosty przepis na smażonego kurczaka. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.
- Kurczak smażony z pomarańczami to szybki obiad. Potrawę robi się w 20 minut.
- Do przyrządzenia obiadu potrzebne są składniki proste i niedrogie.
- Smak sosu zaostrzy świeża lub mielona papryczka chili. Danie zyska słodko-ostry smak.
- Do kurczaka pasują oliwki zielone i czarne. Sprawdzą się też te nadziewane.
- Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego. Smak sosu będzie bogatszy.
- Marokański kurczak pysznie smakuje z ryżem.
- Danie warto posypać natką pietruszki, świeżą kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- 4 cienkie kotlety z piersi kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki zielonych oliwek, przepołowione
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
do podania:- ugotowany ryż
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka. Z jednej pomarańczy i połowy drugiej wycisnąć sok. Pozostałą polówkę pokroić w cienkie plasterki.
- Kotlety z piersi kurczaka doprawić solą i pieprzem z obu stron. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć cebulę, aż się zeszkli. Wlać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i wodę. Włożyć usmażone kotlety z piersi kurczaka i dodać zielone oliwki oraz plastry pomarańczy. Gotować około 5 minut.
- Podawać z ryżem i natką pietruszki.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem