Łopatka wołowa z miodem i marchewką duszona na piwie
2021-03-29
średni
180 min
4
Harmonia smaków w najlepszym wydaniu: soczyste mięso wołowe, słodycz miodu i piwna goryczka podkreślona aromatem przypraw. To propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i większą imprezę. Danie, któremu trzeba dać czas... ale naprawdę warto.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wołowej
- 2 spore cebule
- 2 łyżki smalcu
- spory kawałek piernika (bez lukru czy polewy)
- butelka ciemnego piwa
- pęczek natki
- liście laurowe
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu świerkowego lub gryczanego
- 1 marchewka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym smalcem. Smażyć kilka minut na mocnym ogniu, przekręcając od czasu do czasu, aby się równo zrumieniły.
- Podsmażone mięso wyjąć do innego naczynia, a do rozgrzanego garnka wrzucić obraną i pokrojoną w półtalarki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj miód, pokruszony piernik i piwo. Dopraw solą i pieprzem
- Wrzuć mięso znów do garnka, dodaj pokrojoną drobno natkę, tymianek i liście laurowe. Wołowinę należy dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 3 h.
- Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę. Podajemy z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi.