Łopatka duszona w sosie ze śmietanką - delikatna jak nigdy
2022-07-22
łatwy
30 min
4
Łopatka duszona w sosie ze śmietanką jest delikatna, ale aromatyczna dzięki dodatkowi przypraw. Doskonale smakuje z ziemniakami puree, posypana zieleniną.
SKŁADNIKI
- ok. 800 g łopatki
- duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 3 szklanek wody,
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi)
- ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka
- opcjonalnie odrobina mąki do posypania mięsa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę pokroić na grube plastry, oprószyć przyprawami. Można odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc.
- Rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso kilka minut, do wyraźnego zarumienia z obu stron. Odłożyć na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek.
- Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić na wolnym ogniu do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda za szybko wyparowała - uzupełnić ją w trakcie duszenia.
- Gdy mięso jest już miękkie śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia..
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne