Łopatka duszona w sosie ze śmietanką - delikatna jak nigdy

Łopatka duszona w sosie ze śmietanką - delikatna jak nigdy
Autor: Shutterstock Mięso z wieprzowej łopatki doskonale nadaje się do duszenia
łatwy
30 min
4

Łopatka duszona w sosie ze śmietanką jest delikatna, ale aromatyczna dzięki dodatkowi przypraw. Doskonale smakuje z ziemniakami puree, posypana zieleniną.

SKŁADNIKI

  • ok. 800 g łopatki
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 3 szklanek wody,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka
  • opcjonalnie odrobina mąki do posypania mięsa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę pokroić na grube plastry, oprószyć przyprawami. Można odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc.
  • Rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso kilka minut, do wyraźnego zarumienia z obu stron. Odłożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek.
  • Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić na wolnym ogniu do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa. Gdyby woda za szybko wyparowała - uzupełnić ją w trakcie duszenia.
  • Gdy mięso jest już miękkie śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia..
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej