Letni obiad: przepis na młode ziemniaki i kurczaka z patelni

Obiady za 5 złotych? Tani i smaczny obiad to nic trudnego!
Autor: Shutterstock.com Obiady za 5 złotych? Tani i smaczny obiad to nic trudnego!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Letni obiad powinien być lekki i smaczny. Najlepszy pomysł to młode ziemniaki i kurczak. Koniecznie z pachnącym koperkiem. Zobacz jak najłatwiej i najszybciej zrobić młode ziemniaki i kurczaka z patelni! 

Letni obiad - najlepszy przepis

Letni obiad zawsze będzie mi się kojarzył z młodymi ziemniakami i pieczonym kurczakiem. Obowiązkowo z koperkiem. Ziemniaki tak przyrządzone są cudownie chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Mięso kurczaka jest soczyste i pyszne. Pomiń gotowanie ziemniaków i przygotuj je moją prostą metodą na doskonałe smażone ziemniaki z cebulą, kurczakiem i koperkiem! Przygotowanie obiadu zajmie Ci najwyżej 20 minut.

Jak zrobić młode ziemniaki i kurczaka z patelni?

  • Kurczak - wybierz pierś z kurczaka dobrej jakości. Najlepiej zagrodowego lub kukurydzianego. Zwróć uwagę, czy jest hodowany bez antybiotyków. 
  • Ziemniaki - każde młode ziemniaki będą dobre do tego przepisu. Nie musza być drobne. Po prostu je pokrój.
  • Cebula - możesz użyć zwykłej żółtej cebuli lub dymki lub szczypioru lubelskiego. 
  • Przyprawianie - zacznij od soli i pieprzu, wędzonej papryki (lub papryki) i odrobiny czosnku w proszku. Inne świetne przyprawy to kurkuma, chili w proszku, sól czosnkowa lub sól przyprawowa.
  • Olej - używam oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ gotuję na średnim ogniu. Jeśli smażyłeś te ziemniaki na wyższym ustawieniu, powinieneś użyć rafinowanej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub innego oleju o wyższej temperaturze dymienia, takiego jak olej roślinny.

Czy muszę gotować ziemniaki przed smażeniem?

Nigdy! To zupełnie niepotrzebny dodatkowy krok. Użyj tej metody, aby za każdym razem uzyskać idealnie delikatne smażone ziemniaki i cebulę!

Składniki

1 kg młodych ziemniaków, nie muszą być drobne, umytych i pokrojonych w kostkę

1 cebula, pokrojona w kostkę 

500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę

1/4 szklanki oliwy lub dobrego oleju

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 pęczka koperku, posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka i smaż do lekkiego zrumienienia. Zdejmij z patelni i zachowaj.

Na patelnię dodaj ziemniaki i cebulę. Posyp przyprawami: solą, pieprzem i papryką. 

Przykryj pokrywką i smaż przez 10 minut. 

Po upływie 10 minut zdejmij pokrywkę. Dodaj kurczaka oraz czosnek granulowany. 

Pozostaw bez przykrycia na około 5 do 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie i osiągną pożądany poziom kruchości, a kurczak będzie w środku dopieczony.

Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. 

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej