Pyszne leczo z patisonem - sezonowy smakołyk dla wszystkich
2022-08-01
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Leczo to węgierska potrawa z papryki, która zrobiła międzynarodową karierę. Przepis na leczo jest łatwy, a danie idealne na letnie bądź jesienne posiłki. Leczo z patisonem to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania. Sprawdź, jak je zrobić!
SKŁADNIKI
- 1 kg patisona
- 3 papryki
- 4 duże pomidory
- 3 duże cebule
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patisona umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ opłukać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebule obrać, opłukać i posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę, smażyć 10 minut, a następnie wrzucić pomidora i patisona, posolić i dusić na małym ogniu około 25 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać kiełbasę.
- Potrawę doprawić bazylią, papryką, solą i pieprzem. Leczo powinno być pikantne. Podawać ze świeżym białym pieczywem, z posiekanymi świeżymi ziołami, ewentualnie z łyżką jogurtu naturalnego.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell