Pyszne leczo z patisonem - sezonowy smakołyk dla wszystkich

2022-08-01
Leczo z patisonem
Autor: Shutterstock Leczo to danie kuchni węgierskiej. W polskiej wersji często jest przyrządzane z warzywami dyniowatymi: cukinią, kabaczkiem, patisonem, a nawet dynią
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Leczo to węgierska potrawa z papryki, która zrobiła międzynarodową karierę. Przepis na leczo jest  łatwy, a danie idealne na letnie bądź jesienne posiłki. Leczo z patisonem to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania. Sprawdź, jak je zrobić!

SKŁADNIKI

  • 1 kg patisona
  • 3 papryki
  • 4 duże pomidory
  • 3 duże cebule
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patisona umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ opłukać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebule obrać, opłukać i posiekać.
  • W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę, smażyć 10 minut, a następnie wrzucić pomidora i patisona, posolić i dusić na małym ogniu około 25 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać kiełbasę.
  • Potrawę doprawić bazylią, papryką, solą i pieprzem. Leczo powinno być pikantne. Podawać ze świeżym białym pieczywem, z posiekanymi świeżymi ziołami, ewentualnie z łyżką jogurtu naturalnego.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka