Lawasz z kurczakiem: dobry pomysł na lunch
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lawasz, płaski ormiański chlebek, doskonale nadaje się do zawijania w niego różnych smacznych składników. Mogą to być warzywa, kurczak lub inne gatunki mięsa, a także mieszanina obu tych rzeczy. Do tego sos i pyszne i zdrowe danie na lunch lub kolację gotowe!
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka,
- po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, mielonego kuminu,
- 2 łyżki oliwy,
- pomidory,
- listki pietruszki,
- lawasz,
- sos tahini
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.
- Mieszamy i zostawiamy na ok. dwie godziny.
- Po tym czasie smażymy do miękkości.
- Każdy z chlebków lawasz smarujemy sosem tahini, układamy kawałki mięsa i pomidora oraz dużo listków pietruszki, zwijamy.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne