Łatwy schab duszony w sosie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Schab duszony w warzywnym sosie z przyprawami to doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos doskonale pasuje do ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy kaszy. Taki schab świetnie smakuje z dodatkiem surówki z buraczków.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 2 duże cebule
- 1 średni por
- 3 duże marchewki
- 2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- 600 ml bulion z kostki lub mięsnego wywaru
- sól i pieprz do smaku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- papryka czerwona słodka do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na kotlety, rozbić je. Posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
- Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.
- Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600 ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu.
- Patelnię po smażeniu podlać 100 ml wody, wypłukać i wlać płyn do garnka/brytfanny.
- Mięso powinno być całkowicie zanurzone w sosie – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut.
- Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Na sam koniec można mięso wyjąć z garnka, a sos zabielić śmietaną.