Lasagna ze słodkich ziemniaków. Treściwa, zniewalająca i bez grama makaronu!
2023-03-27
łatwy
60 min
4
Lasagna to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, ale w tej wersji zaskoczy nie tylko pysznym smakiem. Wśród składników na próżno szukać makaronu, który został zastąpiony batatami. Do słodkich ziemniaków dołączył mięsny sos bolognese oraz aksamitny beszamel. Oto sprawdzony przepis na obłędną lasagne ze słodkich ziemniaków.
Przepis na lasagne ze słodkich ziemniaków
- To łatwy przepis na pyszne, aromatyczne i sycące danie obiadowe we włoskim stylu.
- Lasagne robi się szybko. Czas przygotowania to około pół godziny. Tyle samo czasu potrawę trzeba zapiekać w piekarniku.
- Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Słodkie ziemniaki należy pokroić w cienkie plastry. Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny lub użyć czwartej strony tarki.
- Makaron ze słodkich ziemniaków trzeba dokładnie posmarować sosem beszamelowym. Ten sposób pomoże zapobiec wysychaniu brzegów zapiekanki.
Smak sosu bolońskiego z mieloną wołowiną zaostrzy dodatek mielonego lub drobno posiekanego chili. - Sos boloński wzbogaci dodatek pokrojonej w kostkę jednej łodygi selera naciowego.
- Zamiast wołowiny można użyć mięsa mielonego drobiowego. Sprawdzi się kurczak lub indyk.
- Wegetarianie też mogą zrobić lasagne ze słodkich ziemniaków. Wystarczy pominąć dodatek mielonego mięsa wołowego i zastąpić je pokruszonym naturalnym tofu.
- To super pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować nie tylko w czasie zwykłego tygodnia, ale i na rożne okazje.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g startego żółtego sera
- 1/4 szklanki bulionu wołowego
- 1/4 szklanki mąki
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodać krojone pomidory, startą na tarce marchewkę i liście laurowe. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Przygotować sos beszamelowy. W rondlu roztopić masło i wyspać mąkę. Mieszać, aż składniki się połączą bez grudek. Wlać mleko i doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Rondel zestawić z ognia.
- Słodkie ziemniaki obrać i za pomocą mandoliny pokroić w cienkie plastry.
- Dno formy do zapiekania posmarować cienką warstwą sosu beszamelowego. Ułożyć warstwę z 1/3 słodkich ziemniaków, nałożyć 1/3 sosu mięsnego i posypać 1/3 serem. W ten sam sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Wierzch posypać startym parmezanem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?