Kurczę pieczone ze słoniną
2021-03-29

średni
90 min
4
Dzięki dodatkowi słoniny kurczak będzie miękki i soczysty. Sprawdź, jak przygotować pysznego kurczaka ze słoniną, podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- pół kurczaka
- 15 dkg słoniny
- przyprawa do złocistego kurczaka
- sól
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić mięso kurczaka od kości. Natrzeć solą i przyprawami. Ostawić.
- Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki. Na każdy kawałek mięsa położyć plasterki słoniny, posypać natką i zwinąć słoniną do środka. Przewiązać sznurkiem.
- Roladki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika (180-200 stopni C).
- Kiedy kurczak się zrumieni przykryć go pozostałymi plasterkami słoniny i dopiec do miękkości.
- Znakomicie smakuje z ziemniaczanym puree i tradycyjną mizerią.