Kurczaka panieruje tylko w ten sposób. Za każdym razem wychodzi obłędnie

Chrupiący i delikatny kurczak obtoczony w parmezanie, a całość polana aromatycznym sosem czosnkowym - to danie zachwyci każdego. Soczysty w środku kurczak, który na zewnątrz chrupie, a przy okazji jest prosty w przygotowaniu. Zaskocz wszystkich tym przepysznym daniem.
Chrupiący, a zarazem soczysty. Ten przepis zwali cię z nóg
Idealnie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Ten kurczak w parmezanie z sosem czosnkowym to danie, które mogłabym jeść codziennie i wciąż, by mi się nie znudziło. A wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować.
Najważniejszy w tym przepisie jest cóż... parmezan. Nadaje on naszemu mięsu niezwykłego aromatu. Podczas smażenia się rozpuszcza i lekko karmelizuje. Czasami, kiedy mam ochotę na naprawdę chrupiącego kurczaka, zamiast zwykłej bułki tartej, chwytam za panko. Nie tylko wchłania ono mniej tłuszczu, ale również sprawia, że mięso jest superchrupiące.
Jeśli wolimy oszczędzić sobie smażenia, naszego kurczaka możemy również upiec w 180 stopniach przez około 15 minut. Wówczas jednak warto skorzystać z pewnego sekretu. Chodzi o dodanie odrobiny oliwy z oliwek do panierki, by kurczak nie wysechł.
A zwieńczeniem tego przepisu jest jeden z moich (i nie tylko moich) ulubionych sosów. Chodzi mianowicie o sos czosnkowy. Prosty w przygotowaniu, a łatwo podbija smak naszych kurczaków. To naprawdę wspaniały pomysł na danie główne.
SKŁADNIKI
- 2 duże piersi z kurczaka
- 100 g startego parmezanu
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- olej roślinny
- Na sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- W jednej misce mieszamy mąkę z papryką i czosnkiem, w drugiej roztrzepujemy jajka, a do trzeciej wrzucamy parmezan i bułkę tartą.
- Każdy filet obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Smażymy kurczaki z każdej strony, aż będą złociste.
- W miseczce łączymy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytryn i pietruszkę.
- Doprawiamy do smaku i odstawiamy na kilka minut.