Kurczak z serową panierką: pomysł na obiad dla dziecka
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kurczak z serową panierką to danie, które przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym. Warto je przygotować wtedy, gdy dziecko wróci ze szkoły. Podajemy oryginalny przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 100 g margaryny lub masła
- ciemny chleb tostowy
- 100 g sera pleśniowego
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- 50 ml tłuszczu roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka przypraw dwoma łyżkami Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, która nie tylko nada mięsu ładny kolor, ale również wydobędzie z niego smak. Zamarynowane w taki sposób pozostaw w lodówce na ok. pół godziny.
- Z chleba tostowego usuń skórkę. Jego jasną część bardzo drobno pokrój lub rozkrusz. Przygotowany w ten sposób połącz z miękką margaryną.
- Groszek rozmroź, ser pleśniowy zetrzyj. Dodaj do wymienionych składników jedną łyżkę przyprawy Knorr, która podkreśli smak sera.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron przygotowane wcześniej mięso. Na jednej ze stron każdej piersi rozsmaruj grubą warstwę farszu.
- Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie danie będzie gotowe do podawania.