Kurczak w sosie teriyaki - przepis na orientalne danie
2021-03-29
20:18
Do filetów z kurczaka w sosie teriyaki pasuje ryż i prawie każda surówka. Ziarna kardamonu i gwiazdki anyżu urozmaicą smak potrawy.
i
łatwy
25 min
4
Jeśli nie masz pod ręką kardamonu użyj chińskiej, azjatyckiej, indyjskiej lub innej orientalnej mieszanki przypraw. Anyż może zastąpić kilka łyżeczek posiekanego kopru włoskiego (warzywo), bądź Zmielony koper włoski (przyprawa).
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka o wadze około 600 g
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 4-5 łyżek sosu teriyaki
- 1 świeża gruszka (ew. marynowana)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i posiekaj czosnek. Rozgnieć anyż i kardamon. Dodaj do sosu teriyaki sól, czosnek, anyż, kardamon i wymieszaj.
- Marynując filety, upewnij się, że są z każdej strony pokryte sosem. Włóż filety do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚C. i piecz przez około 20 minut.
- Pokrój filety z kurczaka na plastry i polej je sosem teriyaki i cząstkami gruszki.
- Podawaj z surówką i gotowanym ryżem.