Kurczak w sosie teriyaki - przepis na orientalne danie

Kurczak teiyriaki
Autor: Shutterstock Kurczak teiyriaki
łatwy
25 min
4

Do filetów z kurczaka w sosie teriyaki pasuje ryż i prawie każda surówka. Ziarna kardamonu i gwiazdki anyżu urozmaicą smak potrawy.

Jeśli nie masz pod ręką kardamonu użyj chińskiej, azjatyckiej, indyjskiej lub innej orientalnej mieszanki przypraw. Anyż może zastąpić kilka łyżeczek posiekanego kopru włoskiego (warzywo), bądź Zmielony koper włoski (przyprawa).

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka o wadze około 600 g
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 4-5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 świeża gruszka (ew. marynowana)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj czosnek. Rozgnieć anyż i kardamon. Dodaj do sosu teriyaki sól, czosnek, anyż, kardamon i wymieszaj.
  • Marynując filety, upewnij się, że są z każdej strony pokryte sosem. Włóż filety do żaroodpornego naczynia.  Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚C. i piecz przez około 20 minut.
  • Pokrój filety z kurczaka na plastry i polej je sosem teriyaki i cząstkami gruszki.
  • Podawaj z surówką i gotowanym ryżem.