Kurczak w sosie teriyaki - przepis na orientalne danie

2021-03-29 20:18

Do filetów z kurczaka w sosie teriyaki pasuje ryż i prawie każda surówka. Ziarna kardamonu i gwiazdki anyżu urozmaicą smak potrawy.

Kurczak teiyriaki

i

Autor: Shutterstock Kurczak teiyriaki
łatwy
25 min
4

Jeśli nie masz pod ręką kardamonu użyj chińskiej, azjatyckiej, indyjskiej lub innej orientalnej mieszanki przypraw. Anyż może zastąpić kilka łyżeczek posiekanego kopru włoskiego (warzywo), bądź Zmielony koper włoski (przyprawa).

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka o wadze około 600 g
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 4-5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 świeża gruszka (ew. marynowana)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj czosnek. Rozgnieć anyż i kardamon. Dodaj do sosu teriyaki sól, czosnek, anyż, kardamon i wymieszaj.
  • Marynując filety, upewnij się, że są z każdej strony pokryte sosem. Włóż filety do żaroodpornego naczynia.  Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚C. i piecz przez około 20 minut.
  • Pokrój filety z kurczaka na plastry i polej je sosem teriyaki i cząstkami gruszki.
  • Podawaj z surówką i gotowanym ryżem.
Redakcja
więcej...