Kurczak w maślance podany w tortilli. Sprawdzony przepis na domowy fast food
Soczysty kurczak i kolorowe warzywa ukryte w tortilli to pomysł na pyszny i oryginalny domowy fast food. Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. Zobaczcie, jak zrobić tortille z kurczakiem marynowanym w maślance.
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
W tym przepisie marynata do kurczaka składa się z maślanki, cebuli, czosnku, imbiru i natki pietruszki. Ważnym elementem są także przyprawy, czyli mielone chili, garam masala, kurkuma oraz sól i pieprz. Składniki należy zmiksować na gładko. Marynatę przelewa się do mięsa, dokładnie miesza i wstawia do lodówki. Aby kurczak był miękki i soczysty, powinien leżakować w marynacie minimum dwie godziny. Najlepszy będzie po całej nocy spędzonej w lodówce.
Przepis na tortille z kurczakiem w maślance
- To łatwy przepis na obłędne danie w stylu fast food. Kilka kroków i smakowity obiad jest gotowy.
- Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak pamiętać, aby mięso zamarynować przynajmniej dwie godziny wcześniej. Najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.
- Lista składników to produkty łatwo dostępne o każdej porze roku.
- Tortille wzbogaci dodatek innych warzyw jak papryka, kukurydza czy czerwona cebula. Sprawdzą się też kiełki.
Kiedy podawać tortille z kurczakiem w maślance?
To pomysł na pyszny i niebanalny obiad. Tak przyrządzony kurczak, podany w tortilli w towarzystwie świeżych warzyw, zachwyci oko i oczaruje kubki smakowe. Tortille można zrobić na imprezę i zaserwować jako przekąskę na ciepło. To pomysł na sycącą kolację, a nawet jedzenie na wynos.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
- 8 tortilli
- 8 liści sałaty masłowej
- 1 pomidor
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sos czosnkowy
- marynata do kurczaka:
- 300 g maślanki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonego chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy gram masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do maślanki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany imbir i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, chili, garam masala i kurkumą. Zblendować na gładko.
- Mięso przełożyć do miski i wlać marynatę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Mięso przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut. Upieczone mięso pokroić w paski.
- Na tortilla rozłożyć liście sałaty. Ułożyć kawałki kurczaka i pomidora, posypać żółtym serem i skropić sosem czosnkowym, a następnie zawinąć.