Kurczak w maślance podany w tortilli. Sprawdzony przepis na domowy fast food

tortilla z kurczakiem w maślance
Autor: Shutterstock Tortille z kurczakiem w maślance będą smakować zawsze o każdej porze roku.
łatwy
60 min
4

Soczysty kurczak i kolorowe warzywa ukryte w tortilli to pomysł na pyszny i oryginalny domowy fast food. Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. Zobaczcie, jak zrobić tortille z kurczakiem marynowanym w maślance.

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

W tym przepisie marynata do kurczaka składa się z maślanki, cebuli, czosnku, imbiru i natki pietruszki. Ważnym elementem są także przyprawy, czyli mielone chili, garam masala, kurkuma oraz sól i pieprz. Składniki należy zmiksować na gładko. Marynatę przelewa się do mięsa, dokładnie miesza i wstawia do lodówki. Aby kurczak był miękki i soczysty, powinien leżakować w marynacie minimum dwie godziny. Najlepszy będzie po całej nocy spędzonej w lodówce.

Przepis na tortille z kurczakiem w maślance

  • To łatwy przepis na obłędne danie w stylu fast food. Kilka kroków i smakowity obiad jest gotowy.
  • Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak pamiętać, aby mięso zamarynować przynajmniej dwie godziny wcześniej. Najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.
  • Lista składników to produkty łatwo dostępne o każdej porze roku.
  • Tortille wzbogaci dodatek innych warzyw jak papryka, kukurydza czy czerwona cebula. Sprawdzą się też kiełki.

Kiedy podawać tortille z kurczakiem w maślance?

To pomysł na pyszny i niebanalny obiad. Tak przyrządzony kurczak, podany w tortilli w towarzystwie świeżych warzyw, zachwyci oko i oczaruje kubki smakowe. Tortille można zrobić na imprezę i zaserwować jako przekąskę na ciepło. To pomysł na sycącą kolację, a nawet jedzenie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
  • 8 tortilli
  • 8 liści sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sos czosnkowy
  • marynata do kurczaka:
  • 300 g maślanki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gram masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do maślanki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany imbir i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, chili, garam masala i kurkumą. Zblendować na gładko.
  • Mięso przełożyć do miski i wlać marynatę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
  • Mięso przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut. Upieczone mięso pokroić w paski.
  • Na tortilla rozłożyć liście sałaty. Ułożyć kawałki kurczaka i pomidora, posypać żółtym serem i skropić sosem czosnkowym, a następnie zawinąć.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej