Kurczak po królewsku. Doskonałe połączenie soczystego kurczaka i pieczarek w aksamitnym sosie

kurczak po królewsku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pyszny i aromatyczny kurczak po królewsku to potrawa, którą robi się szybko. W niecałe pół godziny można zrobić super obiad dla całej rodziny. Dzięki temu, że czas przygotowania jest tak krótki, przepis sprawdzi się w czasie zwykłego tygodnia. Przekonajcie się sami i ugotujcie kurczaka po królewsku.

Dlaczego warto zrobić kurczaka po królewsku?

  • To pyszne danie ma same zalety. Pierwszą z nich jest prosty przepis. Przyrządzenie kurczaka w królewskim stylu jest naprawdę łatwe.
  • Soczysty i sycący kurczak z pieczarkami to danie na szybki obiad. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
  • Na liście składników znajdują się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Do dania można wykorzystać kurczaka, który został z poprzedniego dnia.
  • Danie pysznie smakuje nie tylko z kurczakiem gotowany, ale i z pieczonym.
  • Świeżą papryczkę chili zastąpi chili w płatkach lub mielona ostra papryka.
  • Bulion drobiowy można zamienić na wywar warzywny.
  • Zamiast pieczarek sprawdzą się inne grzyby jak boczniaki. Równie pysznie danie będzie smakować z grzybami leśnymi.
  • Kurczak po królewsku doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, makaronu lub ze świeżym chlebem na zakwasie.
  • Miseczki z kurczakiem królewskim warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Nieco charakteru doda też starty parmezan.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 400 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g zielonego groszku
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni roztopić masło. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć około 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Wsypać mąkę i mieszać, tak aby obtoczyć w niej pieczarki. Stopniowo wlewać mleko i bulion, delikatnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Dodać posiekaną papryczkę chili i pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cayenne. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej