Kurczak po filipińsku - przepyszny obiad z patelni gotowy w kilka chwil
2021-11-05
łatwy
45 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kuchnia filipińska jest przepyszna, prosta i niezwykle aromatyczna . Kurczaka po filipińsku przygotujesz w jednym garnku, szybko i łatwo i zaręczam, ze nie będzie marudzenia przy obiedzie. Do jejo przygotowania nie potrzebujesz wiele - kawałki kurczaka z dowolnej części i nieco przypraw.
SKŁADNIKI
- 6 dowolnych kawałków kurczaka ze skórą
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek białego octu winnego
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnac
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dużą patelnie lub rondel ustaw na kuchence, wlej sos sojowy, ocet, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całe ziarna pieprzu i listki laurowe.
- Pod patelnią zapal średni ogień, na dnie ułóż kawałki kurczaka skórką do dołu. Zwiększ ogień i poczekaj aż płyn zacznie wrzeć.
- Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i podgrzewaj przez ok 20 min. Przekręć kurczaka, ponownie przykryj i gotuj jeszcze 10 min.
- Zdejmij przykrywkę, ponownie ustaw duży ogień i gotuj jeszcze 5-7 minut, aby sos się zredukował i zgęstniał.
- Jeśli wolisz kurczaka bez sosu, lekko przypieczonego gotuj go, aż cały płyn wyparuje, a kurczak zacznie się smażyć we własnym tłuszczu.
- Kurczaka podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, oprószonego grubo mielonym pieprzem. Obie wersje - przysmażona i z sosem są pyszne.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne