Kurczak po filipińsku - przepyszny obiad z patelni gotowy w kilka chwil

Kurczak po filipińsku - przepyszny obiad z patelni gotowy w kilka chwil
Autor: Shutterstock Kurczak po filipińsku niemal rozpływa się w ustach.
łatwy
45 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kuchnia filipińska jest przepyszna, prosta i niezwykle aromatyczna . Kurczaka po filipińsku przygotujesz w jednym garnku, szybko i łatwo i zaręczam, ze nie będzie marudzenia przy obiedzie. Do jejo przygotowania nie potrzebujesz wiele - kawałki kurczaka z dowolnej części i nieco przypraw.

SKŁADNIKI

  • 6 dowolnych kawałków kurczaka ze skórą
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnac
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dużą patelnie lub rondel ustaw na kuchence, wlej sos sojowy, ocet, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całe ziarna pieprzu i listki laurowe.
  • Pod patelnią zapal średni ogień, na dnie ułóż kawałki kurczaka skórką do dołu. Zwiększ ogień i poczekaj aż płyn zacznie wrzeć.
  • Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i podgrzewaj przez ok 20 min. Przekręć kurczaka, ponownie przykryj i gotuj jeszcze 10 min.
  • Zdejmij przykrywkę, ponownie ustaw duży ogień i gotuj jeszcze 5-7 minut, aby sos się zredukował i zgęstniał.
  • Jeśli wolisz kurczaka bez sosu, lekko przypieczonego gotuj go, aż cały płyn wyparuje, a kurczak zacznie się smażyć we własnym tłuszczu.
  • Kurczaka podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, oprószonego grubo mielonym pieprzem. Obie wersje - przysmażona i z sosem są pyszne.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Fantastyczne domowe dania typu fast food

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej