Kurczak pieczony w piekarniku z ziemniakami i jabłkami

Kurczak pieczony w piekarniku z ziemniakami i jabłkami
Autor: Shutterstock.com Kurczak pieczony w piekarniku z ziemniakami i jabłkami
łatwy
15 min
4

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką to wymarzony obiad na spotkanie przy stole z bliskimi. Do tego dwa rodzaje pieczonych ziemniaków i aromatyczne jabłka. Po prostu rozkosznie pyszne danie obiadowe dla dużych i małych. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na idealnie upieczonego w piekarniku kurczaka. 

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak wagi około 1,5 kg
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 3/4 łyżeczki soli lub tylko do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula, podzielona na ćwiartki
  • 5 jabłek, niedużych
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na duże kawałki
  • 1-2 słodkie ziemniaki, bataty, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • Miękkie masło wymieszj z posiekanym czosnkiem, solą i majerankiem. 
  • Do brzuszka kurczaka włóż pokrojoną na cząstki cebule i jedno pokrojone jabłko. Skórę kurczaka natrzeć masłem z przyprawami. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ziemniaków. Polać je 1 łyżką oleju i posypać solą, wymieszać. 
  • W rogach naczynia ułożyć całe i nieobrane jabłka. 
  • Na warstwie ziemniaków ułożyć przyprawionego kurczaka. 
  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez 1½ godziny.
  • Przed podaniem pokroić kurczaka na porcje. Podawać razem z pieczonymi ziemniakami i jabłkami. 
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ przepisów: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej