Kurczak peri peri czyli po portugalsku i na ostro albo... jeszcze bardziej ostro

Kurczak peri peri czyli na ostro po portugalsku
Autor: Shutterstock Kurczaka peri peri zazwyczaj podaje się z frytkami i pomidorowa salsą.
łatwy
35 min
4

Kurczak peri peri to danie pochodzące z Portugalii, ale lubiane na całym świecie. Elementy z kurczaka skąpane w specjalnej mieszance przypraw zazwyczaj jada się w restauracjach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze można je przygotować w domu.

Zaletą domowego kurczaka peri peri jest to, że można indywidualnie dobrać sobie ostrość potrawy. W restauracjach nawet łagodne peri peri jest zazwyczaj ostre. Kiedy pierwszy raz spróbowałam kurczaka peri peri w londyńskim Nando's nie miałam szczęścia. Zmówiliśmy ruletkę, czyli półmisek skrzydełek o różnym stopniu ostrości. Przy pierwszym kęsie trafiłam na najostrzejsza wersję - potem już wszystkie wydały się tak samo ostre :). W przepisie podałam, aby do marynaty dodać 2 do 4 papryczek chili, ale nie trzeba trzymać się przepisu.

  • Można dodać jedną papryczkę lub nie dodawać jej wcale, zastępując kilkoma kroplami dowolnego ostrego sosu chili.
  • Pieczona papryka to ważny składnik marynaty, ale jeśli nie chcesz rozgrzewać piekarnika, aby upiec jedną paprykę, użyj wędzonej mielonej papryki.
  • Do przygotowania dania możesz użyć dowolnych elementów z kurczaka, nic nie stoi również na przeszkodzie, aby użyć inny rodzaj mięsa.
  • Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 8 nóżek z kurczaka lub 4 ćwiartki
  • 1 cytryna
  • sól
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • Marynata
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2-4 papryczki bird eye chili
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Elementy z kurczaka umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i białym pieprzem.
  • Do przygotowania marynata potrzebna będzie upieczona papryka, wystarczy 20 minut w 180 st. C.
  • Do blendera wlać oliwę i ocet, dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i upieczoną i obraną ze skóry czerwoną paprykę.
  • Wrzucić świeże liście bazylii, dodać suszone oregano, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, zmiksować.
  • Marynatę przelać do sporego woreczka strunowego, dodać do niej kurczaka i dokładnie wymieszać. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
  • Kurczak piec w temperaturze 200 st C. przez ok 60 minut. Podawać z frytkami, sałatką oraz majonezem lub hummusem.
  • Warto zostawić sobie 3-4 łyżeczki marynaty, aby podkręcić nią smak majonezu i hummusu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej