Kurczak peri peri czyli po portugalsku i na ostro albo... jeszcze bardziej ostro
Kurczak peri peri to danie pochodzące z Portugalii, ale lubiane na całym świecie. Elementy z kurczaka skąpane w specjalnej mieszance przypraw zazwyczaj jada się w restauracjach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze można je przygotować w domu.
Zaletą domowego kurczaka peri peri jest to, że można indywidualnie dobrać sobie ostrość potrawy. W restauracjach nawet łagodne peri peri jest zazwyczaj ostre. Kiedy pierwszy raz spróbowałam kurczaka peri peri w londyńskim Nando's nie miałam szczęścia. Zmówiliśmy ruletkę, czyli półmisek skrzydełek o różnym stopniu ostrości. Przy pierwszym kęsie trafiłam na najostrzejsza wersję - potem już wszystkie wydały się tak samo ostre :). W przepisie podałam, aby do marynaty dodać 2 do 4 papryczek chili, ale nie trzeba trzymać się przepisu.
- Można dodać jedną papryczkę lub nie dodawać jej wcale, zastępując kilkoma kroplami dowolnego ostrego sosu chili.
- Pieczona papryka to ważny składnik marynaty, ale jeśli nie chcesz rozgrzewać piekarnika, aby upiec jedną paprykę, użyj wędzonej mielonej papryki.
- Do przygotowania dania możesz użyć dowolnych elementów z kurczaka, nic nie stoi również na przeszkodzie, aby użyć inny rodzaj mięsa.
- Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy.
SKŁADNIKI
- 8 nóżek z kurczaka lub 4 ćwiartki
- 1 cytryna
- sól
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- Marynata
- 0,5 szklanki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 2-4 papryczki bird eye chili
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- garść liści bazylii
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Elementy z kurczaka umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i białym pieprzem.
- Do przygotowania marynata potrzebna będzie upieczona papryka, wystarczy 20 minut w 180 st. C.
- Do blendera wlać oliwę i ocet, dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i upieczoną i obraną ze skóry czerwoną paprykę.
- Wrzucić świeże liście bazylii, dodać suszone oregano, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, zmiksować.
- Marynatę przelać do sporego woreczka strunowego, dodać do niej kurczaka i dokładnie wymieszać. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
- Kurczak piec w temperaturze 200 st C. przez ok 60 minut. Podawać z frytkami, sałatką oraz majonezem lub hummusem.
- Warto zostawić sobie 3-4 łyżeczki marynaty, aby podkręcić nią smak majonezu i hummusu.