Kurczak konfitowany - dobry sposób na miękki i soczysty drób
Przepis na kurczaka konfitowanego jest łatwy i sprawdzony, ale na efekt trzeba poczekać. Mięso gotuje się półtorej godziny. Dzięki temu jest aromatyczne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Oto sprawdzony przepis na obłędnego kurczaka konfitowanego.
Co to jest konfitowanie?
Jest to metoda, która polega na przyrządzaniu potraw w głębokim tłuszczu w niskiej temperaturze. Dzięki temu, że tłuszcz nie osiąga temperatury wyższej niż 85 stopni C, mięso doprawia się suszonymi i świeżymi ziołami, które nie palą się w trakcie pieczenia. Niegdyś konfitowanie było techniką konserwowania żywności. Co można konfitować? Sprawdzi się nie tylko mięso. W ten sposób można przyrządzać również warzywa, a nawet owoce.
Przepis na kurczaka konfitowanego
- Przepis jest łatwy. Doskonałego kurczaka confit robi się w kilku łatwych krokach.
- Przygotowanie to zaledwie kilka minut. Pieczenie potrawy zajmuje trzy godziny.
- Do kurczaka można użyć oleju roślinnego, smalcu, gęsiego lub kaczego tłuszczu.
- Świeży rozmaryn zastąpi tymianek lub majeranek.
- Ostrości dodadzą pikantne przyprawy jak pieprz cayenne lub mielona wędzona ostra papryka.
- Kurczaka confit można przyrządzić w piekarniku. Do formy z kurczakiem i przyprawami należy wlać olej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec 3 godziny.
Z czym podawać kurczaka konfitowanego?
Kurczak confit smakuje wybornie sam, ale może być też elementem pełnego dania obiadowego. Można podać go z ziemniakami lub ulubioną kaszą oraz chrupiącą surówką.
SKŁADNIKI
- 2 nogi kurczaka
- 2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka przełożyć do garnka.
- Wlać olej, tak aby przykrył mięso. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i bazylią. Na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu.
- Podgrzać, aż olej osiągnie temperaturę 85 stopni C. Gotować około 90 minut.
- Podawać na ciepło z dodatkami lub bez.