Kurczak konfitowany - dobry sposób na miękki i soczysty drób

kurczak konfitowany
Autor: Shutterstock
łatwy
100 min
2

Przepis na kurczaka konfitowanego jest łatwy i sprawdzony, ale na efekt trzeba poczekać. Mięso gotuje się półtorej godziny. Dzięki temu jest aromatyczne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Oto sprawdzony przepis na obłędnego kurczaka konfitowanego.

Co to jest konfitowanie?

Jest to metoda, która polega na przyrządzaniu potraw w głębokim tłuszczu w niskiej temperaturze. Dzięki temu, że tłuszcz nie osiąga temperatury wyższej niż 85 stopni C, mięso doprawia się suszonymi i świeżymi ziołami, które nie palą się w trakcie pieczenia. Niegdyś konfitowanie było techniką konserwowania żywności. Co można konfitować? Sprawdzi się nie tylko mięso. W ten sposób można przyrządzać również warzywa, a nawet owoce.


Przepis na kurczaka konfitowanego

  • Przepis jest łatwy. Doskonałego kurczaka confit robi się w kilku łatwych krokach.
  • Przygotowanie to zaledwie kilka minut. Pieczenie potrawy zajmuje trzy godziny.
  • Do kurczaka można użyć oleju roślinnego, smalcu, gęsiego lub kaczego tłuszczu.
  • Świeży rozmaryn zastąpi tymianek lub majeranek.
  • Ostrości dodadzą pikantne przyprawy jak pieprz cayenne lub mielona wędzona ostra papryka.
  • Kurczaka confit można przyrządzić w piekarniku. Do formy z kurczakiem i przyprawami należy wlać olej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec 3 godziny.


Z czym podawać kurczaka konfitowanego?

Kurczak confit smakuje wybornie sam, ale może być też elementem pełnego dania obiadowego. Można podać go z ziemniakami lub ulubioną kaszą oraz chrupiącą surówką.

SKŁADNIKI

  • 2 nogi kurczaka
  • 2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka przełożyć do garnka.
  • Wlać olej, tak aby przykrył mięso. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i bazylią. Na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu.
  • Podgrzać, aż olej osiągnie temperaturę 85 stopni C. Gotować około 90 minut.
  • Podawać na ciepło z dodatkami lub bez.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Anna Szulc-Górska
więcej