Krokiety z soczewicą i grzybami mun. Jak przygotować naleśniki z soczewicą i grzybami mun?

2021-03-29
Majki
krokiety-z-soczewica-i-grzybami-mun-jak-przygotowac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Krokiety z soczewicą i grzybami mun.
średni
30 min
4

Krokiety z naleśników sprawdzą się przy każdej okazji. To pyszne i pożywne danie. Sprawdź nasz przepis na krokiety z soczewicą i grzybkami mun.

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka do ciasta, 2 jajka do nadzienia
  • olej
  • masło
  • bułka tarta
  • 6 suszonych grzybów mun
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • grzyby mun

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie nadzienia. Zieloną soczewicę warto wcześniej namoczyć w wodzie przez pół godziny, co zdecydowanie skróci proces jej gotowania.
  • Soczewicę gotuj przez około 20 minut w osolonej wodzie.
  • Grzyby zalej wodą. Po około 20 minutach odcedź wodę i pokrój grzyby drobno w kostkę. Posiekaj także na drobno cebulę.
  • Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby i soczewicę. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.
  • Ciasto na naleśniki. Mąkę, 3 jajka, 2 szklanki mleka wymieszaj i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą. Dolej wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj mąki, jeśli jest za gęste dodaj mleka.
  • Ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, wtedy obróć naleśnik energicznym ruchem na drugą stronę.
  • Do gotowych naleśników dodaj porcję farszu, zawiń je w rulonik.
  • Obtocz naleśniki w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Majki