Krokiety z soczewicą i grzybami mun. Jak przygotować naleśniki z soczewicą i grzybami mun?
2021-03-29
średni
30 min
4
Krokiety z naleśników sprawdzą się przy każdej okazji. To pyszne i pożywne danie. Sprawdź nasz przepis na krokiety z soczewicą i grzybkami mun.
Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 jajka do ciasta, 2 jajka do nadzienia
- olej
- masło
- bułka tarta
- 6 suszonych grzybów mun
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- grzyby mun
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie nadzienia. Zieloną soczewicę warto wcześniej namoczyć w wodzie przez pół godziny, co zdecydowanie skróci proces jej gotowania.
- Soczewicę gotuj przez około 20 minut w osolonej wodzie.
- Grzyby zalej wodą. Po około 20 minutach odcedź wodę i pokrój grzyby drobno w kostkę. Posiekaj także na drobno cebulę.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby i soczewicę. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.
- Ciasto na naleśniki. Mąkę, 3 jajka, 2 szklanki mleka wymieszaj i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą. Dolej wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj mąki, jeśli jest za gęste dodaj mleka.
- Ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, wtedy obróć naleśnik energicznym ruchem na drugą stronę.
- Do gotowych naleśników dodaj porcję farszu, zawiń je w rulonik.
- Obtocz naleśniki w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.