Kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy: pikantny, pożywny i pyszny
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kuchnia meksykańska to nie tylko awokado, pomidory i tortille. To także wyrafinowane gulasze z łatwo dostępnych składników. Na przykład białe chili z kurczaka. Proponujemy dla odmiany kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy, pikantny tak jak lubimy i do tego bajecznie pyszny. Wypróbuj przepis na to proste i sycące danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 jalapeño, pozbawione pestek i posiekane
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 zielona papryka
- 3 filety z piersi kurczaka bez skóry, każdy przekrojony wzdłuż na 3 kawałki
- 1,25 l bulionu z kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 puszki białej fasoli, odcedzone z zalewy, przepłukane i odsączone
- 1 puszka kukurydzy
- 100 ml śmietany 30%
- świeżo posiekane jalapeño, do dekoracji
- limonka do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej.
- Dodaj cebulę i jalapeño i smaż aż cebula stanie szklista, zajmie to około 5 minut.
- Dodaj czosnek, oregano i kminek i smaż, aż zaczną pachnieć, czyli około 1 minutę.
- Dodaj zieloną paprykę, kurczaka i bulion i dopraw solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, od 10 do 12 minut, aż kurczak będzie miękki i ugotowany.
- Wyjmij mięso z kurczaka i podziel go na mniejsze kawałki. Możesz go pokroić nożem lub poszarpać za pomocą dwóch widelców.
- Dodaj białą fasolę i kukurydzę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
- Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
- Gulasz przełóż do miseczek i udekoruj kolendrą, startym serem i podaj z limonką, aby każdy dokwasił sobie danie według własnego gustu.