Kotlety ziemniaczane po kijowsku - nadziewane mięsem i pieczarkami
2022-05-02
łatwy
45 min
4
Kotlety ziemniaczane po kijowsku, nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami, to danie niedrogie i wbrew pozorom, niezbyt trudne do przygotowania. Idealnie smakują z sosami na bazie jogurtu oraz surówkami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki
- pieprz i sól
- bułka tarta do obtaczania
- nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa (wieprzowiny lub mięsa drobiowego)
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- pieprz i sól
- posiekana natka pietruszki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować, zemleć lub ugnieść tłuczkiem na gładkie puree. Odstawić do przestudzenia, a następnie dodać jajko, mąkę i przyprawy i zagnieść na gładkie ciasto.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać mięso, smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim drobno pokrojone pieczarki. Smażyć przez chwilę, aż puszczą sok, odlać go nieco, dodać mąkę i rozprowadzić, wlać z powrotem na patelnię, aby powstał zawiesisty sos.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do mięsa z cebulą. Dodać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
- Podzielić ciasto ziemniaczane na 8 równych części, z każdej z nich formować w dłoni krążek, kłaść trochę nadzienia, sklejać i spłaszczać, tworząc kotleciki (aby ciasto nie kleiło się do dłoni, warto zwilżać ręce olejem ).
- Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na rumiany kolor. Można też ich nie panierować, a także upiec w pierniku zamiast smażyć.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?