Kotlety ziemniaczane po kijowsku - nadziewane mięsem i pieczarkami

Kotlety ziemniaczane po kijowsku - nadziewane mięsem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa i pieczarek są przepyszne i niedrogie
łatwy
45 min
4

Kotlety ziemniaczane po kijowsku, nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami, to danie niedrogie i wbrew pozorom, niezbyt trudne do przygotowania. Idealnie smakują z sosami na bazie jogurtu oraz surówkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki
  • pieprz i sól
  • bułka tarta do obtaczania
  • nadzienie:
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowiny lub mięsa drobiowego)
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować, zemleć lub ugnieść tłuczkiem na gładkie puree. Odstawić do przestudzenia, a następnie dodać jajko, mąkę i przyprawy i zagnieść na gładkie ciasto.
  • Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać mięso, smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim drobno pokrojone pieczarki. Smażyć przez chwilę, aż puszczą sok, odlać go nieco, dodać mąkę i rozprowadzić, wlać z powrotem na patelnię, aby powstał zawiesisty sos.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do mięsa z cebulą. Dodać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
  • Podzielić ciasto ziemniaczane na 8 równych części, z każdej z nich formować w dłoni krążek, kłaść trochę nadzienia, sklejać i spłaszczać, tworząc kotleciki (aby ciasto nie kleiło się do dłoni, warto zwilżać ręce olejem ).
  • Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na rumiany kolor. Można też ich nie panierować, a także upiec  w pierniku zamiast smażyć.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej