Kotlety z karkówki z jabłkami - udane połączenie, które powala smakiem
2022-10-24
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Kotlety wieprzowe i jabłka to pyszne połączenie smaków, które pokocha twoja rodzina. Na dodatek składniki na to smakowite danie są łatwo dostępne, po prostu na wyciągnięcie ręki. Warto jedynie odpowiednio dobrać jabłka - te o winnym smaku, dość twarde, by podczas gotowania nie zmieniły się w jabłkowe puree. Choć jeśli przypadkiem tak się stanie, danie nie straci nic a nic na smaku.
SKŁADNIKI
- 6 kotletów z karkówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 duże, twarde, winne jabłka pokrojone w ósemki
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego (można zastąpić podobną lub nieco mniejszą ilością melasy)
- szczypta soli
- pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu, aż masło się rozpuści.
- Posolić i popieprzyć z obu stron kotlety i umieścić je na patelni. Smażyć je, odwracając, aż obie strony się zarumienią. Zdjąć je z patelni na talerz.
- Na patelnię dodać jabłka, wymieszać, aby połączyć je z olejem i masłem na patelni. Wlać bulion z kurczaka i ocet jabłkowy. Wymieszać i gotować, aż ilość płynu zredukuje się o połowę.
- Dodać syrop klonowy oraz odrobinę soli i pieprzu na patelnię, wymieszać do połączenia. Włożyć kotlety z powrotem na patelnię, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Natychmiast podawać
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania ze schabu karkowego