Kotlety z indyka z cukinią pieczone: dietetyczny przepis fit

Kotlety z indyka z cukinią pieczone: dietetyczny przepis fit
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety mielone z indyka z cukinią lub kabaczkiem
łatwy
20 min
4

Dieta niskokaloryczna

Staram się wymyślać dania, które są zdrowe, dietetyczne, przyjazne dla mojego ciała i które zjedzą ze smakiem moje dzieci. Jeden posiłek dla całej rodziny, to jest mój cel! Takie są właśnie pieczone kotlety z indyka z cukinią. To dietetyczny przepis na fit mielone, które pokochają wszyscy! 

Składniki na fit mielone z indyka

Nie ma łatwiejszego przepisu na soczyste kotlety. Do przygotowania dietetycznych mielonych potrzebujecie:

  • mielone mięso z indyka
  • tartej bułki
  • jajka
  • oraz jednej średniej wielkości cukinii startej na tarce o dużych oczkach

Do tego przyprawy, które najlepiej pasują do cukinii:

  • czosnek
  • oregano
  • sól

Jak przygotować dietetyczne kotlety z cukinią?

Uwielbiam odchudzone kotlety i wciąż go robię od nowa. Najczęściej z podwójnej lub potrójnej porcji. Nie chcę, żeby piekarnik grzał się dla 8 kotletów. Nadwyżki zamrażam.

  • Wystarczy wymieszać składniki. Uformować kotlety i wstawić je do piekarnika. I o to właśnie chodzi. Bez bałaganu, bez smrodu smażeniny w całym mieszkaniu, bez wysiłku! 
  • Kotlety dobrze sobie radzą w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystarczy piec je przez około 30 minut lub do momentu, gdy soki będą czyste w środku.
  • Podczas pieczenia kotletów zagotuj wodę na makaron! I przygotuj surówkę. Wystarczy przygotować sałatkę z pomidorów i szczypioru. Gorący makaron wymieszaj z kilkoma łyżeczkami domowego pesto i obiad gotowy. Zapraszamy do stołu!

Składniki

Na fit kotlety z indyka z cukinią:

500 g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

1 1/2 szklanki cukinii startej

1/2 szklanki bułki tartej

1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

sól i pieprz

Na panierkę (opcjonalnie):

1/2 szklanki tartej bułki

4 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. 

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj rękami lub drewnianą łyżką.

Z przygotowanej masy utocz 8 kul. Każdą lekko spłaszcz, formując owalne kotlety. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Piecz 30 minut lub do momentu, aż środek będzie zwięzły, a soki będą przezroczyste.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej