Kotlety z indyka z cukinią pieczone: dietetyczny przepis fit
2021-05-17
łatwy
20 min
4
Dieta niskokaloryczna
Staram się wymyślać dania, które są zdrowe, dietetyczne, przyjazne dla mojego ciała i które zjedzą ze smakiem moje dzieci. Jeden posiłek dla całej rodziny, to jest mój cel! Takie są właśnie pieczone kotlety z indyka z cukinią. To dietetyczny przepis na fit mielone, które pokochają wszyscy!
Składniki na fit mielone z indyka
Nie ma łatwiejszego przepisu na soczyste kotlety. Do przygotowania dietetycznych mielonych potrzebujecie:
- mielone mięso z indyka
- tartej bułki
- jajka
- oraz jednej średniej wielkości cukinii startej na tarce o dużych oczkach
Do tego przyprawy, które najlepiej pasują do cukinii:
- czosnek
- oregano
- sól
Jak przygotować dietetyczne kotlety z cukinią?
Uwielbiam odchudzone kotlety i wciąż go robię od nowa. Najczęściej z podwójnej lub potrójnej porcji. Nie chcę, żeby piekarnik grzał się dla 8 kotletów. Nadwyżki zamrażam.
- Wystarczy wymieszać składniki. Uformować kotlety i wstawić je do piekarnika. I o to właśnie chodzi. Bez bałaganu, bez smrodu smażeniny w całym mieszkaniu, bez wysiłku!
- Kotlety dobrze sobie radzą w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystarczy piec je przez około 30 minut lub do momentu, gdy soki będą czyste w środku.
- Podczas pieczenia kotletów zagotuj wodę na makaron! I przygotuj surówkę. Wystarczy przygotować sałatkę z pomidorów i szczypioru. Gorący makaron wymieszaj z kilkoma łyżeczkami domowego pesto i obiad gotowy. Zapraszamy do stołu!
SKŁADNIKI
- Na fit kotlety z indyka z cukinią:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki cukinii startej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- Na panierkę (opcjonalnie):
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 4 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj rękami lub drewnianą łyżką.
- Z przygotowanej masy utocz 8 kul. Każdą lekko spłaszcz, formując owalne kotlety. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Piecz 30 minut lub do momentu, aż środek będzie zwięzły, a soki będą przezroczyste.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?