Kotlety wieprzowe po cygańsku - zatop soczyste mięso i chrupiące warzywa w aromatycznym sosie
Kotlety wieprzowe po cygańsku to chyba najprostsze danie z patelni. Można je przygotować ze schabu, karkówki, łopatki lub szynki - za każdym razem smakują wyśmienicie z dodatkiem pomidorowo-śmietanowego sosu. Soczyste kotlety w pysznym warzywnym sosie kuszą zapachem i smakiem. Potrawę można modyfikować dowolnie. Wypróbujcie i podzielcie się z nami opinią!
Jak obsmażyć sznycle wieprzowe?
Jedną z najważniejszych zasad smażenia, jest NIE PRZEWRACAĆ dopóki się nie przysmaży, nawet jeśli bardzo cię kusi. Mięso kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż białko na powierzchni sznycla zdenaturyzuje się, czyli zetnie. Kiedy wiadomo, że kotlet jest przyrumieniony? Gdy przy potrząsaniu patelnią, sznycel sam się przesuwa po dnie patelni. Wtedy można spróbować go przewrócić. Wytworzenie przyrumienionej powierzchni wymaga czasu.
Co to jest deglasowanie?
Deglasowanie to bardzo prosta technika kulinarna stosowana przez wielu mistrzów kuchni, pozwalająca na zebranie całego smaku i aromatu mięsa z dna patelni. Polega ona na rozpuszczeniu powstałej na dnie patelni podczas smażenia mięsa warstwy i rozpuszczenia jej smaku w odrobinie płynu: winie, bulionie lub wodzie. W tym celu wystarczy wlać niewielka ilość płynu na patelnię, chwilę podgrzewać, a następnie delikatnie zdrapać drewniana łyżka warstwę resztek z dna. W ten sposób cały smak przejdzie do płynu, na bazie którego można następnie przygotować sos.
Jakie warzywa można dodać?
Oprócz papryki danie można wzbogacić pieczarkami, fasolką szparagową czy cukinią. Świetnie smakuje to danie również z dodatkiem bakłażana, kolorowych oliwek, a w sezonie szparagów. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem tego nieskomplikowanego dania.
SKŁADNIKI
- 8 cienkich kotletów wieprzowych
- 2 kolorowe papryki pokrojone w paski
- 1 duża cebula pokrojona w półksiężyce
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka chili w proszku lub więcej do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ½ śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż po 4 sznycle na raz. Powtórz do pozostałymi kotletami. Smaż do zrumienia z obu stron. Zdejmij sznycle z patelni na talerz. Odstaw.
- Pozostałe dwie łyżki oleju wlej na tę samą patelnię. Dodaj pokrojoną cebulę, papryki pokrojone w paski, dwa posiekane ząbki czosnku, ½ łyżeczki oregano i 1 łyżeczkę chili w proszku.
- Smaż, aż warzywa zmiękną, około 8-10 minut, często mieszając. Zdeglasuj patelnię bulionem warzywnym. Dodaj pomidory, koncentrat i śmietanę. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj obsmażone sznycle. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 20-35 minut (w zależności od grubości sznycla).