Kotlety wątróbkowo-ryżowe: tanie i pyszne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety wątróbkowo-ryżowe są tanie i pyszne. Do tego łatwe w przygotowaniu. Podane z ostrym chrzanem stają się niezwykle smaczną przekąską.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki kurzej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą.
- Oddzielnie rozkłócić jajko z odrobiną soli i mąką ziemniaczaną.
- W misce wymieszać zmieloną wątróbkę z ugotowanym ryżem i rozmąconym jajkiem. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodać tartej bułki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać masę podobną do masy na mielone kotlety.
- Z masy uformować okrągłe, płaskie kotlety.
- Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- Podawać z chrzanem.