Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety mielone z buraczkami to danie proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. To też sprawia, że cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Jak zrobić kotlety mielone z buraczkami? Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- Fix Kotlety mielone Knorr
- 40 g bułki tartej
- 2 jabłka
- 400 g buraków
- połówka cytryny
- cukier
- Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
- tłuszcz rośliny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
- Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
- Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
- Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut.
- Kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.