Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad

2021-03-29
Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad
Autor: Shutterstock Kotlety mielone serwowane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami - prosto, smacznie i tradycyjnie!
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z buraczkami to danie proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. To też sprawia, że cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Jak zrobić kotlety mielone z buraczkami? Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Fix Kotlety mielone Knorr
  • 40 g bułki tartej
  • 2 jabłka
  • 400 g buraków
  • połówka cytryny
  • cukier
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • tłuszcz rośliny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
  • Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
  • Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
  • Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut.
  • Kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.