Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad

2019-01-09
Kotlety mielone z buraczkami: przepis na klasyczny polski obiad
Autor: Shutterstock Kotlety mielone serwowane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami - prosto, smacznie i tradycyjnie!
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z buraczkami to danie proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. To też sprawia, że cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Jak zrobić kotlety mielone z buraczkami? Podajemy przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki

400 g mięsa mielonego wieprzowego

Fix Kotlety mielone Knorr

40 g bułki tartej

2 jabłka

400 g buraków

połówka cytryny

cukier

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

tłuszcz rośliny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.

Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.

Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.

Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.

Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut.

Kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE