Kotlety mielone smażone w cukinii - fantastyczny pomysł na mieleniaki!

Kotlety mielone w cukinii
Autor: Shutterstock Kotlety mielone w cukinii przygotowuje się bardzo prosto.
łatwy
25 min
4

To patent na lekkie urozmaicenie obiadowego menu - kotlety mielone smażone w krążkach cukinii. Tak przygotowane mieleniaki są bardzo smaczne, soczyste i znikają z talerzy tak szybko, że nie zdążysz usmażyć kolejnej partii. Jeśli wolisz kotleciki można zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 2 spore cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • pieprz i sól
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie
  • siekana natka pietruszki
  • chili w płatkach (jeśli kotlety mają być na ostro)
  • Do panierowania
  • 2 jajka
  • odrobina wody
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone umieścić w misce, dodać jajko i odciśniętą z wody kajzerkę.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i płatki chili, dokładnie wymieszać masę.
  • Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok 2-3 cm i wydrążyć z niej nasiona.
  • Otwór w każdym plastrze cukinii dokładnie wypełnić mięsem.
  • Kotleciki panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na oleju po kilka minut z obu stron, aż panierka się zrumieni, a cukinia zmięknie.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej