Kotlety mielone smażone w cukinii - fantastyczny pomysł na mieleniaki!
2021-08-18
łatwy
25 min
4
To patent na lekkie urozmaicenie obiadowego menu - kotlety mielone smażone w krążkach cukinii. Tak przygotowane mieleniaki są bardzo smaczne, soczyste i znikają z talerzy tak szybko, że nie zdążysz usmażyć kolejnej partii. Jeśli wolisz kotleciki można zapiec w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 2 spore cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- pieprz i sól
- 1 kajzerka namoczona w wodzie
- siekana natka pietruszki
- chili w płatkach (jeśli kotlety mają być na ostro)
- Do panierowania
- 2 jajka
- odrobina wody
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone umieścić w misce, dodać jajko i odciśniętą z wody kajzerkę.
- Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i płatki chili, dokładnie wymieszać masę.
- Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok 2-3 cm i wydrążyć z niej nasiona.
- Otwór w każdym plastrze cukinii dokładnie wypełnić mięsem.
- Kotleciki panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na oleju po kilka minut z obu stron, aż panierka się zrumieni, a cukinia zmięknie.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH