Kotlety mielone po włosku. Rewelacyjny przepis na pełne smaku mielone w sosie pomidorowym
2022-09-15
łatwy
45 min
6
Kotlety mielone po włosku robi się na bogato. Duże i miękkie kule powinny składają się nie tylko z mielonego mięsa, ale także pysznych dodatków: dwóch rodzajów sera i aromatycznych ziół. Całoś zanurzona zostaje w esencjonalnym sosie warzywno-pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowego)
- 0,5 szklanki mleka
- 3 kromki białego chleba bez skórki
- 2 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki mielonego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki
- 4-5 łyżek oliwy
- Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 spora cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- suszona bazylia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało pokojowej temperatury.
- Podgrzej mleko i w gorącym namocz porwane na kawałki kromki chleba bez skórki.
- Gdy mleko wsiąknie w chleb utrzyj całość na pastę i zostaw do wystygnięcia.
- Do mięsa mielonego dodaj chlebowa pastę, jajka, parmezan i ricottę.
- Do masy dodaj natkę, przeciśnięty czosnek oraz suszony majeranek, dopraw sola i pieprzem wymieszaj.
- Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą.
- Uformuj kotlety o dowolnej wielkości, obtocz je w mące i obsmaż na złoto na oliwie.
- Warzywa do sosu umyj, obierz i drobno posiekaj.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj warzywa (cebule, marchewkę , selera i natkę), wymieszaj, aby dokładnie pokryły się oliwą.
- Zmniejsz ogień, patelnie przykryj i duś warzywa, aż będą miękkie. Zwiększ ogień, dodaj przeciśnięty czosnek, i poczekaj ok 1 minuty, aż zacznie mocno pachnieć.
- Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat, wymieszaj. Dopraw bazylią, sola i pieprzem. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia, aż sos nieco zgęstniej
- Następnie zblenduj sos na gładko i włóż do sosu kotlety i duś jeszcze ok 20 minut razem. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH