Kotlety mielone po włosku. Rewelacyjny przepis na pełne smaku mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone po włosku
Autor: Shutterstock Kotlety mielone po włosku dusi się w aromatycznym sosie warzywnym.
łatwy
45 min
6

Kotlety mielone po włosku robi się na bogato. Duże i miękkie kule powinny składają się nie tylko z mielonego mięsa, ale także pysznych dodatków: dwóch rodzajów sera i aromatycznych ziół. Całoś zanurzona zostaje w esencjonalnym sosie warzywno-pomidorowym. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowego)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 kromki białego chleba bez skórki
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 spora cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało pokojowej temperatury.
  • Podgrzej mleko i w gorącym namocz porwane na kawałki kromki chleba bez skórki.
  • Gdy mleko wsiąknie w chleb utrzyj całość na pastę i zostaw do wystygnięcia.
  • Do mięsa mielonego dodaj chlebowa pastę, jajka, parmezan i ricottę.
  • Do masy dodaj natkę, przeciśnięty czosnek oraz suszony majeranek, dopraw sola i pieprzem wymieszaj.
  • Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Uformuj kotlety o dowolnej wielkości, obtocz je w mące i obsmaż na złoto na oliwie.
  • Warzywa do sosu umyj, obierz i drobno posiekaj.
  • W dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj warzywa (cebule, marchewkę , selera i natkę), wymieszaj, aby dokładnie pokryły się oliwą.
  • Zmniejsz ogień, patelnie przykryj i duś warzywa, aż będą miękkie. Zwiększ ogień, dodaj przeciśnięty czosnek, i poczekaj ok 1 minuty, aż zacznie mocno pachnieć.
  • Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat, wymieszaj. Dopraw bazylią, sola i pieprzem. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia, aż sos nieco zgęstniej
  • Następnie zblenduj sos na gładko i włóż do sosu kotlety i duś jeszcze ok 20 minut razem. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Galeria: Kilka pomysłów na to, co zrobić z mięsa mielonego

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej