Kotlety mielone Kuronia - soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz

Kotlety mielone Kuronia - soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz
Autor: Shutterstock Mielone wg przepisu Jakuba Kuronia pod chrupiącą skórką kryją soczyste wnętrze
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone Jakuba Kuronia są soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz - to po prostu idealny klasyk polskiej kuchni. Zawdzięczają to tradycyjnej recepturze, którą Jakub podpatrzył u ojca, Macieja Kuronia. Proste danie, jakim są kotlety mielone, zawsze cieszy się powodzeniem, zachęcamy więc do wypróbowania rodzinnego przepisu Kuroniów.

SKŁADNIKI

  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwą bułkę namocz w mleku aż będzie zupełnie miękka, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju do zezłocenia.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Zwilż  ręce zimną wodą, podziel masę na 8-10 równych części i uformuj z niej kotlety. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej.
  • Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu - najpierw na sporym ogniu, by powstała skórka, która zapobiegnie rozpadaniu się kotletów i wciąganiu przez nie tłuszczu. Potem zmniejsz ogień i  dosmaż kotlety przewracając, aż po nakłuciu nie będzie z  nich wypływał płyn. Na sam koniec możesz znowu na 1-2 minuty zwiększyć płomień, by kotlety były z zewnątrz chrupiące.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej