Kotlety mielone Kuronia - soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz
2022-11-04
łatwy
20 min
4
Kotlety mielone Jakuba Kuronia są soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz - to po prostu idealny klasyk polskiej kuchni. Zawdzięczają to tradycyjnej recepturze, którą Jakub podpatrzył u ojca, Macieja Kuronia. Proste danie, jakim są kotlety mielone, zawsze cieszy się powodzeniem, zachęcamy więc do wypróbowania rodzinnego przepisu Kuroniów.
SKŁADNIKI
- 1 czerstwa bułka pszenna
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwą bułkę namocz w mleku aż będzie zupełnie miękka, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju do zezłocenia.
- Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Zwilż ręce zimną wodą, podziel masę na 8-10 równych części i uformuj z niej kotlety. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu - najpierw na sporym ogniu, by powstała skórka, która zapobiegnie rozpadaniu się kotletów i wciąganiu przez nie tłuszczu. Potem zmniejsz ogień i dosmaż kotlety przewracając, aż po nakłuciu nie będzie z nich wypływał płyn. Na sam koniec możesz znowu na 1-2 minuty zwiększyć płomień, by kotlety były z zewnątrz chrupiące.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego