Kotlety korsarza - siekane kotlety z kurczaka z ananasem i serem
2023-02-07
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Kotlety korsarza to bardzo smaczne, aromatyczne i soczyste danie mięsne. Przygotowuje się je z siekanej drobno piersi kurczaka, ananasa oraz żółtego sera. Ja dodaję do nich nieco posiekanej kolorowej papryki, aby były bardziej kolorowe. Dzieciaki za nimi przepadają.1 podwójna pierś
TIP dla miłośników ostrzejszych smaków
Jeśli kotletów nie będą jadły dzieci zastąp zieloną paprykę papryczką jalapenio. Kotlety nabiorą ostrości i wyrazistości.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 0,5 papryki czerwonej (opcjonalnie)
- 0,5 papryki zielonej (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 250 g żółtego sera
- sól i pieprz
- ostra papryka mielona (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyj, usuń błonki, posiekaj drobno ostrym nożem.
- Ananasa odsącz, posiekaj drobno 5-6 plastrów, w zależności od upodobań. Ser zetrzyj na tarce.
- Papryki po umyciu i oczyszczeniu pokrój na paski o szerokości do 1 cm i następnie drobno posiekaj w cienkie paseczki w poprzek.
- Wymieszaj posiekanego kurczaka z ananasem i paprykami, dodaj resztę składników, przypraw i wyrób ręcznie masę.
- Na blaszce wyłożonej papierem układaj formowane ręcznie niewielkie kotleciki, możesz je delikatnie spłaszczyć.
- Kotlety piecz w temperaturze 180 st. C przez 30-40 minut. Podawaj z ryżem lub frytkami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne