Kotlety korsarza o ciekawie podkręconym smaku. Pokocha je cała rodzina
2022-09-05
łatwy
30 min
4
Kotlety korsarza to propozycja zwłaszcza dla tych, którzy znudzeni są banalnymi kotletami z piersi kurczaka. Dodatek sera i ananasa zmienia piersi kurczaka w smakowite danie o oryginalnym smaku.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- por
- 5 plastrów ananasa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora pokroić w plastry i podsmażyć przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ananasa pokroić w kostkę.
- Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przełożyć do miski i dodać do nich mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzać olej - ilość, która przykryje dno 1-centymetrową warstwą. W rękach formować okrągłe kotleciki, po położeniu ich na rozgrzanym tłuszczu delikatnie spłaszczyć je łyżką.
- Kotlety smażyć na sporym ogniu około 3-4 minuty, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Następnie przykryć pokrywką i smażyć jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać).
- Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kotlety można również upiec w piekarniku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach kotlety. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 30 minut z termoobiegiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz też, jak przygotować kotlety z udek kurczaka