Kotlety korsarza o ciekawie podkręconym smaku. Pokocha je cała rodzina

Kotlety korsarza o ciekawie podkręconym smaku. Pokocha je cała rodzina
Autor: Shutterstock Proste do przygotowania kotlety korsarza to ciekawy miks smaków, dodających charakteru mięsu z kurczaka
łatwy
30 min
4

Kotlety korsarza to propozycja zwłaszcza dla tych, którzy znudzeni są banalnymi kotletami z piersi kurczaka. Dodatek sera i ananasa zmienia piersi kurczaka w smakowite danie o oryginalnym smaku.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • por
  • 5 plastrów ananasa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić w plastry i podsmażyć przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ananasa pokroić w kostkę.
  • Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przełożyć do miski i dodać do nich mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzać olej - ilość, która przykryje dno 1-centymetrową warstwą. W rękach formować okrągłe kotleciki, po położeniu ich na rozgrzanym tłuszczu delikatnie spłaszczyć je łyżką.
  • Kotlety smażyć na sporym ogniu około 3-4 minuty, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Następnie przykryć pokrywką i smażyć jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać).
  • Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Kotlety można również upiec w piekarniku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach kotlety. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 30 minut z termoobiegiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz też, jak przygotować kotlety z udek kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej