Kotlety dubeltowe. Wykwintne mielone z 2 rodzajami farszu

Kotlety dubeltowe. Wykwintne mielone z 2 rodzajami farszu
Autor: Shutterstock Mielone z oryginalnymi farszami to naprawdę obiad na bogato
średni
40 min
6

Kotlety dubeltowe noszą taką nazwę, bo nadziewane są dwoma rodzajami smacznego farszu z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Oczywiście rodzaje farszu możemy modyfikować w zależności od naszych upodobań i zawartości lodówki. Polecamy te kotlety, bo dzięki hojnemu nadzieniu są nie tylko pyszne, ale też soczyste.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Olej
  • Farsz śliwkowy
  • 100 g suszonych śliwek
  • 20 g masła
  • płaska łyżka bułki tartej
  • Farsz pieczarkowy
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę zalewamy mlekiem, po namoczeniu rozdrabniamy widelcem, przekładamy do większej miski, dodajemy mięso mielone, jajka, mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotowujemy farsz śliwkowy: suszone śliwki drobno kroimy, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem przez minutę, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zagęszczamy bułką tartą i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  • Masę mięsną dzielimy na 6 części po około 150 g każda. Każdą porcję spłaszczamy i na przeciwległych stronach nakładamy po solidnej łyżce farszu pieczarkowego i śliwkowego. Mięso zwijamy i formujemy kotlety.
  • Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej