Kotlety dubeltowe. Wykwintne mielone z 2 rodzajami farszu
2023-04-17
średni
40 min
6
Kotlety dubeltowe noszą taką nazwę, bo nadziewane są dwoma rodzajami smacznego farszu z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Oczywiście rodzaje farszu możemy modyfikować w zależności od naszych upodobań i zawartości lodówki. Polecamy te kotlety, bo dzięki hojnemu nadzieniu są nie tylko pyszne, ale też soczyste.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka)
- ½ szklanki mleka
- 1 bułka pszenna
- 2 jajka
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Olej
- Farsz śliwkowy
- 100 g suszonych śliwek
- 20 g masła
- płaska łyżka bułki tartej
- Farsz pieczarkowy
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 20 g masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę zalewamy mlekiem, po namoczeniu rozdrabniamy widelcem, przekładamy do większej miski, dodajemy mięso mielone, jajka, mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowujemy farsz śliwkowy: suszone śliwki drobno kroimy, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem przez minutę, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Przygotowujemy farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zagęszczamy bułką tartą i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Masę mięsną dzielimy na 6 części po około 150 g każda. Każdą porcję spłaszczamy i na przeciwległych stronach nakładamy po solidnej łyżce farszu pieczarkowego i śliwkowego. Mięso zwijamy i formujemy kotlety.
- Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i obsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania z mięsa mielonego