Kotlety Ani Lewandowskiej. Wyróżnia je jeden tani składnik i brak panierki

kotlety mielone Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock, Instagram Anna Lewandowska Official Kotlety mielone Ani Lewandowskiej są bez jajka, cebuli i panierki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ania Lewandowska właśnie pokazała, jak robi kotlety mielone. Jej przepis znacznie różni się od tradycyjnej receptury na mielone. Trenerka zrezygnowała z jajka, podsmażonej cebuli i kalorycznej panierki na rzecz jednego prostego składnika. Dodatek buraka sprawia, że kotlety mielone są nie tylko pyszne, ale i o wiele zdrowsze. Poznajcie przepis na kotlety mielone Ani Lewandowskiej.

Kotlety mielone Ani Lewandowskiej

Przepis znanej trenerki już podbił Instagram. Na liście składników nie ma ani jajka, ani cebuli, ani produktów potrzebnych do przygotowania panierki. Doskonale zastępują je pełne zdrowia i substancji odżywczych buraki. Dzięki temu prostemu składnikowi kotlety mają przyjemną konsystencję i robi się je o wiele szybciej niż panierowane.

Jak przygotować kotlety mielone z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej?

Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich pysznym i zdrowym obiadem z kotletami mielonymi w roli głównej, zobaczcie, jak robi je Ania Lewandowska. Najpierw mięso mielone z indyka miesza z oliwą z oliwek i przyprawami. Następnie dodaje do niego ugotowane i starte na tarce buraki. Po dokładnym wymieszaniu z masy formuje kotlety, które smaży na patelni.

Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej

  • To łatwy przepis na pyszne i zdrowe kotlety mielone, które poleca żona napastnika FC Barcelona.
  • Kotlety mielone z burakami robi się szybko. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.
  • Na liście składników znalazły się cztery produkty oraz przyprawy. Są niedrogie i można je kupić bez względu na porę roku.
  • Do kotletów można użyć oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub masła klarowanego.
  • W sklepach dostępne są pakowane próżniowo ugotowane buraki, które znacznie skrócą czas przygotowania mielonych Lewandowskiej.
  • Mięso z burakami i przyprawami należy wyrabiać dość długo. Sprawi to, że masa będzie napowietrzona, a kotlety mielone staną delikatne i miękkie.

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta kurkumy
  • szczypta majeranku
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do większej miski. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem, kurkumą majerankiem i chili. Dokładnie wymieszać.
  • Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa z indyka i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Z masy formować równe kotlety mielone i układać je na desce.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron pod przykryciem, aż będą rumiane. Przekładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad w chrupiącą surówką lub kolorową sałatką.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
więcej