Kotleciki zapiekane z ziemniakami w stylu tureckich firinda kofte patates. Danie 2 w 1
2022-11-10

łatwy
30 min
4
Kotleciki zapiekane z ziemniakami to danie pyszne, efektowne i niezbyt pracochłonne. Na dodatek do jego uzupełnienia wystarczy tylko surówka i obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- Sos: 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4-5 sporych ziemniaków
- 2 pomidory (lub kilka pomidorów koktajlowych)
- 2 cebule
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyrobić z przyprawami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Rękami moczonymi w zimnej wodzie uformować nieduże, płaskie kotleciki.
- Ziemniaki, cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ziemniaki wymieszać z solą.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na przemian kotlecik, plaster ziemniaka, plaster cebuli i pomidora. Jeśli używasz pomidorów koktajlowych - połóż je po prostu na wierzchu. Całość polać oliwą z przyprawami.
- Zapiekać pod przykryciem ok. 1 godzinę w temperaturze 180ºC, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, włączyć termoobieg, by danie się zrumieniło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego