Kotleciki zapiekane z ziemniakami w stylu tureckich firinda kofte patates. Danie 2 w 1

Kotleciki zapiekane z ziemniakami w stylu tureckich firinda kofte patates. Danie 2 w 1
Autor: Shutterstock Kotleciki i ziemniaki zapeikane razem z aromatycznymi dodatkami to wspaniały pomysł na obiad
łatwy
30 min
4

Kotleciki zapiekane z ziemniakami to danie pyszne, efektowne i niezbyt pracochłonne. Na dodatek do  jego uzupełnienia wystarczy tylko surówka i obiad gotowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • Sos: 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4-5 sporych ziemniaków
  • 2 pomidory (lub kilka pomidorów koktajlowych)
  • 2 cebule
  • sól do  smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso  wyrobić z przyprawami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Rękami moczonymi w zimnej wodzie uformować nieduże, płaskie kotleciki.
  • Ziemniaki, cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ziemniaki wymieszać z solą.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na przemian kotlecik, plaster ziemniaka, plaster cebuli i pomidora. Jeśli używasz pomidorów koktajlowych -  połóż je po prostu na wierzchu. Całość polać oliwą z przyprawami.
  • Zapiekać pod przykryciem ok. 1 godzinę w temperaturze 180ºC, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, włączyć termoobieg, by danie się zrumieniło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej