Kotleciki jagnięce ze smardzami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Kotleciki jagnięce ze smardzami, czy może być coś lepszego na wiosnę? Młoda jagnięcina o wyrazistym smaku doskonale współgra z pierwszymi wiosennymi grzybami. Smardze nadają mięsu niezwykły smak i aromat lasu. Kotleciki jagnięce ze smardzami to danie wykwintne, lecz łatwe w przygotowaniu.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 4 kotlety jagnięce z kostką
 - 60 dag smardzów
 - 3 łyżeczki świeżego tymianku
 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, czosnku i posiekanych ziół. Natrzeć nią mięso i odstawić, najlepiej na całą noc.
 - Grzyby umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Osączyć z wody. Przeciąż wzdłuż na połówki.
 - Następnie rozgrzać na patelni olej, kotlety podsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Cebulę pokroić w talarki.
 - Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać smardze i smażyć 2-3 minuty. Dodać wodę i dusić 6-8 minut.
 - Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.