Kotleciki jagnięce ze smardzami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kotleciki jagnięce ze smardzami, czy może być coś lepszego na wiosnę? Młoda jagnięcina o wyrazistym smaku doskonale współgra z pierwszymi wiosennymi grzybami. Smardze nadają mięsu niezwykły smak i aromat lasu. Kotleciki jagnięce ze smardzami to danie wykwintne, lecz łatwe w przygotowaniu.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 4 kotlety jagnięce z kostką
- 60 dag smardzów
- 3 łyżeczki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, czosnku i posiekanych ziół. Natrzeć nią mięso i odstawić, najlepiej na całą noc.
- Grzyby umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Osączyć z wody. Przeciąż wzdłuż na połówki.
- Następnie rozgrzać na patelni olej, kotlety podsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Cebulę pokroić w talarki.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać smardze i smażyć 2-3 minuty. Dodać wodę i dusić 6-8 minut.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.