Kotleciki jagnięce ze smardzami

2021-03-29
Kotleciki jagnięce ze smardzami
Autor: Shutterstock Kotleciki jagnięce doskonale smakują w połączeniu z aromatycznymi smardzami
łatwy
60 min
4

Kotleciki jagnięce ze smardzami, czy może być coś lepszego na wiosnę? Młoda jagnięcina o wyrazistym smaku doskonale współgra z pierwszymi wiosennymi grzybami. Smardze nadają mięsu niezwykły smak i aromat lasu. Kotleciki jagnięce ze smardzami to danie wykwintne, lecz łatwe w przygotowaniu.

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, czosnku i posiekanych ziół. Natrzeć nią mięso i odstawić, najlepiej na całą noc.
  • Grzyby umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Osączyć z wody. Przeciąż wzdłuż na połówki.
  • Następnie rozgrzać na patelni olej, kotlety podsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Cebulę pokroić w talarki.
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać smardze i smażyć 2-3 minuty. Dodać wodę i dusić 6-8 minut.
  • Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.