Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Konfitowanie to tradycyjna metoda powolnego pieczenia lub smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Uda kaczki tak przyrządzone wychodzą bardzo miękkie, soczyste i pokryte chrupiącą skórką.
SKŁADNIKI
- 4 kacze uda
- świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek
- 700 g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory)
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek
- do smaku: świeżo zmielona sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzyj solą i pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem. Umieść w rozgrzanej do 100
o C oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. - W międzyczasie pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, odrobiną ziół.
- Umieść warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 190
o C piekarnika. Piecz około 30 minut. - Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami.