Kociołek węgierski z klopsikami. Pomysł na obiad z jednej patelni

węgierski kociołek z klopsikami
Autor: Shutterstock Kociołek węgierski to pyszne połączenie domowych klopsików i kolorowych warzyw.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Węgierski kociołek kryje w sobie mnóstwo pysznych składników, a dzięki dodatkowi klopsików jest wyjątkowo sycący. To dobry pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, który przyrządza się na jednej patelni. Zobaczcie, jak robi się węgierski kociołek z klopsikami i wybierzcie ten przepis.

Jak zrobić węgierski kociołek z klopsikami?

Danie robi się na jednej patelni. Pierwszym krokiem jest zrobienie klopsików i podsmażenie ich na patelni. Na tej samej patelni smaży się warzywa, a następnie wlewa bulion warzywny i dodaje krojone pomidory oraz ketchup. Potrawę trzeba doprawić solą i pieprzem. Do warzyw i sosu wkłada się klopsiki i gotuje kilka minut. Gotowe!

Przepis na węgierski kociołek z klopsikami

  • Wbrew pozorom przepis na węgierski kociołek jest prosty. Danie robi się w kilku bardzo łatwych krokach.
  • Czas przygotowania tej potrawy w węgierskim klimacie nie jest długi. W sumie danie robi się w 40 minut.
  • Chociaż lista składników może wydać się długa, znajdują się na niej produkty, które łatwo kupić bez względu na porę roku.
  • Dzięki temu, że składniki z listy są zawsze w sklepach, danie sprawdzi się o każdej porze roku. Najlepiej smakuje w chłodne dni. Syci i dobrze rozgrzewa.

Z czym podawać węgierski kociołek z klopsikami?

To pyszne i aromatyczne danie obiadowe jest bardzo sycące, dlatego dodatki nie są konieczne. Jednak porcje można uzupełnić, podając kromki chleba na zakwasie. Sprawdzą się też różne kasze. Danie świetnie smakuje z gotowanymi w wodzie ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki łagodnego ketchupu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 10 korniszonów
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  • Na głębokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Na tej samej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię pokrojoną w plastry. Wymieszać i dusić około 15 minut.
  • Wlać bulion warzywny i dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
  • Dodać krojone pomidory, pokrojone w plasterki korniszony i ketchup. Wymieszać i włożyć klopsiki. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 8 minut.
  • Podawać od razu z chlebem lub kaszą.
Odmiany i właściwości papryki
Anna Szulc-Górska
więcej