Kociołek węgierski z klopsikami. Pomysł na obiad z jednej patelni
Dieta bezglutenowa
Węgierski kociołek kryje w sobie mnóstwo pysznych składników, a dzięki dodatkowi klopsików jest wyjątkowo sycący. To dobry pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, który przyrządza się na jednej patelni. Zobaczcie, jak robi się węgierski kociołek z klopsikami i wybierzcie ten przepis.
Jak zrobić węgierski kociołek z klopsikami?
Danie robi się na jednej patelni. Pierwszym krokiem jest zrobienie klopsików i podsmażenie ich na patelni. Na tej samej patelni smaży się warzywa, a następnie wlewa bulion warzywny i dodaje krojone pomidory oraz ketchup. Potrawę trzeba doprawić solą i pieprzem. Do warzyw i sosu wkłada się klopsiki i gotuje kilka minut. Gotowe!
Przepis na węgierski kociołek z klopsikami
- Wbrew pozorom przepis na węgierski kociołek jest prosty. Danie robi się w kilku bardzo łatwych krokach.
- Czas przygotowania tej potrawy w węgierskim klimacie nie jest długi. W sumie danie robi się w 40 minut.
- Chociaż lista składników może wydać się długa, znajdują się na niej produkty, które łatwo kupić bez względu na porę roku.
- Dzięki temu, że składniki z listy są zawsze w sklepach, danie sprawdzi się o każdej porze roku. Najlepiej smakuje w chłodne dni. Syci i dobrze rozgrzewa.
Z czym podawać węgierski kociołek z klopsikami?
To pyszne i aromatyczne danie obiadowe jest bardzo sycące, dlatego dodatki nie są konieczne. Jednak porcje można uzupełnić, podając kromki chleba na zakwasie. Sprawdzą się też różne kasze. Danie świetnie smakuje z gotowanymi w wodzie ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki łagodnego ketchupu
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 10 korniszonów
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Na głębokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na tej samej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię pokrojoną w plastry. Wymieszać i dusić około 15 minut.
- Wlać bulion warzywny i dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
- Dodać krojone pomidory, pokrojone w plasterki korniszony i ketchup. Wymieszać i włożyć klopsiki. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 8 minut.
- Podawać od razu z chlebem lub kaszą.