Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Łopatka wieprzowa to znakomite mięso na pieczenie. Jest miękka, smaczna i niedroga, a delikatne przerosty tłuszczu sprawiają, że mięso nie wysycha nadmiernie w czasie pieczenia. Łopatkę z tego przepisu najlepiej podać z domowymi kopytkami i zasmażaną kapustą.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta majeranku
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami.
- Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
- Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć posiekaną cebulą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. godziny.
- Pieczeń najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem domowych klusek i zasmażanej kapusty.