Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka: łatwy przepis + WIDEO
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Klopsiki z kurczaka to ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych. Są także znacznie zdrowsze niż tradycyjne, wieprzowe pulpety. Z pewnością też bardziej zasmakują dzieciom - nawet najbardziej wybrednym niejadkom. Sprawdź nasz przepis na klopsiki z mielonego mięsa kurczaka.
Zarówno smażone, jak i gotowane klopsiki dają cały wachlarz możliwości kulinarnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosu pomidorowego i spaghetti. Możemy podać je także w sosie śmietanowym z ryżem albo w sosie żurawinowym z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- sucha bułka
- 1 jajko
- szklanka mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, rozdrobnij ją widelcem, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem i wyrabiaj ręką, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
- Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki, które obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym oleju.
- Możesz także przygotować wersję dietetyczną – klopsików nie należy wtedy obtaczać w bułce tartej, lecz dodaj ją do masy, by była bardziej kleista, a następnie wrzucaj do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH