Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka: łatwy przepis + WIDEO

2021-03-29
Marek
Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Klopsiki można podać np. na włoski sposób - w sosie pomidorowym do makaronu
łatwy
20 min
4

Klopsiki z kurczaka to ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych. Są także znacznie zdrowsze niż tradycyjne, wieprzowe pulpety. Z pewnością też bardziej zasmakują dzieciom - nawet najbardziej wybrednym niejadkom. Sprawdź nasz przepis na klopsiki z mielonego mięsa kurczaka.

Zarówno smażone, jak i gotowane klopsiki dają cały wachlarz możliwości kulinarnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosu pomidorowego i spaghetti. Możemy podać je także w sosie śmietanowym z ryżem albo w sosie żurawinowym z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • sucha bułka
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, rozdrobnij ją widelcem, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem i wyrabiaj ręką, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  • Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki, które obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym oleju.
  • Możesz także przygotować wersję dietetyczną – klopsików nie należy wtedy obtaczać w bułce tartej, lecz dodaj ją do masy, by była bardziej kleista, a następnie wrzucaj do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Marek