Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka: łatwy przepis + WIDEO

2018-02-05
Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Klopsiki można podać np. na włoski sposób - w sosie pomidorowym do makaronu
łatwy
20 min
4

Klopsiki z kurczaka to ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych. Są także znacznie zdrowsze niż tradycyjne, wieprzowe pulpety. Z pewnością też bardziej zasmakują dzieciom - nawet najbardziej wybrednym niejadkom. Sprawdź nasz przepis na klopsiki z mielonego mięsa kurczaka.

Zarówno smażone, jak i gotowane klopsiki dają cały wachlarz możliwości kulinarnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosu pomidorowego i spaghetti. Możemy podać je także w sosie śmietanowym z ryżem albo w sosie żurawinowym z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki.

Składniki

500 g mięsa mielonego z kurczaka

sucha bułka

1 jajko

szklanka mleka

bułka tarta

sól, pieprz

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, rozdrobnij ją widelcem, wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem i wyrabiaj ręką, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki, które obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym oleju.

Możesz także przygotować wersję dietetyczną – klopsików nie należy wtedy obtaczać w bułce tartej, lecz dodaj ją do masy, by była bardziej kleista, a następnie wrzucaj do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH