Klopsiki faszerowane mozzarellą to gratka dla całej rodziny. Robię je przynajmniej raz w tygodniu

Pyszne drobiowe klopsiki z niespodzianką w środku. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą pełne smaku i niesamowicie delikatne. Gotowe już w 35 minut klopsiki z mozzarellą w środku to pomysł na obiad, który pokocha każdy.
Pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy 35 minut
Klopsiki nadziewane mozzarellą to idealny pomysł na szybki obiad, który zachwyci każdego. Wystarczy kilka składników, by zachwycić wszystkich ich delikatnością i głębokim smakiem. To wspaniałe danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację czy do kanapek.
Te pyszne klopsiki aż rozpływają się w ustach, a ich smak zapamiętamy na długo. A co w nich najlepsze, to pyszne, ciągnące się nadzienie z mozzarelli. Całe danie możemy przygotować w zaledwie 35 minut.
Z czym jeść klopsiki faszerowane mozzarellą? Możliwości jest mnóstwo
Te klopsiki co prawda można jeść same, jednak najlepiej będą smakowały z sosem pomidorowym. Możemy go przygotować samodzielnie, wykorzystać doprawioną passatę pomidorową lub kupić już gotowy sos pomidorowy - wszystkie te opcje świetnie się sprawdzą.
Możemy je wykorzystać do kanapek, makaronu czy ziemniaków i sałatki - ich użycie jest całkowicie uniwersalne. Jeśli chcemy możemy dodać do nich nawet odrobinę chili, by nadać im nieco pikanterii. Tych klopsików naprawdę warto spróbować, ponieważ ich przygotowanie jest proste, a smak niebiański.
SKŁADNIKI
- olej
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 150 g mozzarelli w kostce
- 0,5 cebuli
- 300 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 50 g parmezanu tartego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
- Do miski wkładamy mięso.
- Dodajemy startą cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekane zioła, sól, pieprz i paprykę słodką.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Mozzarellę w kostce kroimy w mniejszą kostkę.
- Zwilżonymi rękoma formujemy pulpety.
- W środek każdego z nich wciskamy mozzarellę i zamykamy tak, by nie była widoczna.
- Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczemy około 25 minut.
- W tym czasie podgrzewamy i doprawiamy passatę do smaku.
- Dorzucamy do sosu upieczone klopsiki.