Klops z jajkiem

2021-03-29
Klops z jajkiem
Autor: Shutterstock Klops z jajkiem to doskonała propozycja na obiad.
łatwy
60 min
4

Klops z jajkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe, ale można również podać go na zimno, na przykład z chrzanem.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • cebula
  • czerstwa kajzerka
  •  2 łyżki masła  
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki  
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie i dobrze odcisnąć, cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
  • Trzy jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek.
  • Wymieszać mięso z surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej połowę masy mięsnej, lekko wgnieść obrane jajka na twardo i przykryć resztą masy mięsnej.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
  • Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.