Klops z jajkiem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Klops z jajkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe, ale można również podać go na zimno, na przykład z chrzanem.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- cebula
- czerstwa kajzerka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie i dobrze odcisnąć, cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
- Trzy jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek.
- Wymieszać mięso z surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej połowę masy mięsnej, lekko wgnieść obrane jajka na twardo i przykryć resztą masy mięsnej.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
- Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.