Kiełbasa z grilla macerowana w piwie i winie - królewski sposób na grillowaną kiełbasę

Kiełbasa pieczona
Autor: Shutterstock Kiełbasa pieczona
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Kiełbasa macerowana w mieszaninie wina i piwa jest bardzo smaczna, soczysta i jedyna w swoim rodzaju. Wystarczy 3 godziny w mieszance, by nabrała charakterystycznego smaku, ale im dłużej będzie się macerować, tym będzie smaczniejsza.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cienkiej kiełbasy
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino i piwo wymieszać w garnku i zagotować. Do wrzącej mieszaniny włożyć kiełbasę i gotować ok 5-6 minut.
  • Zdjąć garnek z ognia i pozostawić kiełbasę w zalewie do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej całą noc.
  • Wyjąć kiełbasę z zalewy, posmarować olejem i zawinąć w folie aluminiową. Piec na rozgrzanym ruszcie kilka minut.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej