Kiełbasa z grilla macerowana w piwie i winie - królewski sposób na grillowaną kiełbasę
2021-07-22
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Kiełbasa macerowana w mieszaninie wina i piwa jest bardzo smaczna, soczysta i jedyna w swoim rodzaju. Wystarczy 3 godziny w mieszance, by nabrała charakterystycznego smaku, ale im dłużej będzie się macerować, tym będzie smaczniejsza.
SKŁADNIKI
- 1 kg cienkiej kiełbasy
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki jasnego piwa
- 5 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino i piwo wymieszać w garnku i zagotować. Do wrzącej mieszaniny włożyć kiełbasę i gotować ok 5-6 minut.
- Zdjąć garnek z ognia i pozostawić kiełbasę w zalewie do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej całą noc.
- Wyjąć kiełbasę z zalewy, posmarować olejem i zawinąć w folie aluminiową. Piec na rozgrzanym ruszcie kilka minut.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?